Göteborgskretsen inleder krisinsats för att stödja hemkomna från Gaza

Annonser för hemvändande från Gaza

Röda Korset i Göteborg har beslutat att inleda en krisinsats för att möta och stödja människor som under den senaste tiden kommit hem till Sverige från Gaza.

Gaza har under de senaste månaderna varit fyllt av konflikt och ett eskalerande våld. Människor i Gaza lever i skräck och behovet av skydd är stort. Tusentals har dött och skadats efter den senaste tidens våld. Röda Korset och Röda Halvmånen är på plats och hjälper till, men behoven är enorma. Mest akut just nu är de humanitära behoven, där det råder brist på mat, vatten och vård. 

– Läget i Gaza är fruktansvärt och det blir värre timme för timme, dag för dag, säger Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset. 

I mitten av november fick de första svenska medborgarna lämna området men det är oklart hur många som kunnat lämna. I nuläget finns det inte något specifikt stöd att få från svenska myndigheter för målgruppen, där Röda Korset har en viktig roll att fylla. 

Med bakgrund i konflikten och att det finns många svenska medborgare som försökt ta sig hem inleder Göteborgskretsen nu en insats med målgruppen hemkomna från Gaza. Insatsen är till för att minska känslan av utanförskap och få en möjlighet att prata om behov som uppstått, öka känslan av egenmakt och ägandeskap i den egna livssituationen, samt att sprida information om vår organisation och våra verksamheter.  

Genom en annons kan insatsen uppmärksammas och möjligheten till stöd spridas. Frivilliga från Göteborgskretsen bemannar ett telefonnummer och en mejladress för att ta emot förfrågningar om stöd och kontaktar därefter de som hört av sig. Genom samtal, stöd och säkra hänvisningar har Röda Korset möjlighet att vara en röst för medmänsklighet i svåra tider. 

  

Sprid gärna annonserna för att fler ska ha möjlighet att ta del av stödet! 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!