Därför är rödakorskunskapen så viktig: berättelse från kurstillfälle

Från kurstillfället för Njurundakretsen

Kunskap om vår organisation och de värderingar vi arbetar efter är grunden för allt rödakorsarbete. Det ger en trygghet och förankring, vilken roll du än har inom Svenska Röda Korset. Det finns flera utbildare i rödakorskunskap, som åker ut till kretsar för att hålla i utbildningar.

Här berättar Åsa Älander om uppdrag som hon nyligen haft

Att få möjligheten att åka runt och träffa rödakorsare i deras hemmamiljö är spännande, givande och roligt. Det har varit lite dåligt med sådana tillfällen under pandemin, så ingen är gladare än jag att utbildningarna nu har tagit fart.

Väldigt många kretsar frågar efter rödakorskunskap just nu och det gör mig glad, eftersom det ju är så roligt att utbilda. En bonus är att jag får besöka så många fina rödakorsbutiker under utbildningarna.

I november har jag förmånen att få besöka Njurundakretsen i deras butik i Kvissleby. Där hade jag 17 intresserade frivilliga – både nya och de som hade varit med ett tag – som lyssnade, ställde intresserade frågor och diskuterade dilemmafall med nyfikenhet. Jag tröttnar aldrig på sorlet som hörs i rummet när diskussionerna tar fart under delen då smågrupper ska diskutera dilemmafall.

Jag har också haft möjligheten att dela med mig av rödakorskunskapen till en grupp i Gävle och det var samma där – stort intresse.

Varför är rödakorskunskapen så viktigt? Jo, den ger deltagarna kunskap om organisationen, mandat och grundprinciper samt vad som gör oss unika. Under utbildningspassen diskuteras bland annat historia (internationellt och nationellt), mandat, Genèvekonventionerna, emblemkunskap, skillnaden mellan Internationella rödakorskommittén och Federationen, praktisk övning i form av quiz om grundprinciperna, diskussion kring dilemmafall kopplade till grundprinciper och hjälpens väg.

Om rödakorskunskapskursen

Kursen är obligatorisk för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda. Den är dels ett första steg för dig som ska engagera dig inom Svenska Röda Korset men också en bra repetition för dig som varit aktiv ett tag. Målet är att du genom kursen ska få kännedom om rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper samt om vårt arbete, både nationellt och internationellt

Gå rödakorskunskapskursen

Kretsen/verksamhetsgruppen kan beställa en fysisk kurs via utbildning@redcross.se. Kursen finns också som webbkurs, och nås via vår utbildningsplattform Learnster.

Fler utbildare i rödakorskunskap sökes

Just nu pågår rekrytering av fler utbildare. Läs mer om uppdraget och hur du ansöker i en tidigare nyhet på Rednet, Förmedla kunskap för något jag brinner för.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!