Att vara bekant och trygg med grundprinciperna lönar sig

Daniel Wallinder i fält.

Detta säger Daniel Aftonfalk, strategisk ledarskapskoordinator, på Svenska Röda Korsets internationella avdelningen. Detta är årets näst sista del i artikelserien där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som en kompass.

Daniel Aftonfalk är 36 år, ursprungligen från Borlänge i Dalarna men bor idag i Stockholm. Han började på Svenska Röda Korset 2014 och har framför allt jobbat med katastrofrespons på internationella avdelningen.

– Jag har dessutom varit tillförordnad enhetschef för två enheter och i skrivande stund stöttar jag Lina Myrgård, vår biträdande internationella chef, under tiden som den internationella chefen, Anders Pedersen, är tillförordnad generalsekreterare.

Under sina nio år på Röda Korset har Daniel också arbetat för Federationen, under ett och ett halvt år i Nordkorea samt sex veckor i Rumänien där han jobbade med flyktingar från Ukraina. 

– Utöver det har jag på senare år också varit volontär, både som läxhjälpare och vaccinationsstödjare. Jag är också aktiv i Svenska Röda Korsets nationella krisstab och har på så sätt haft förmånen att se en del av det nationella arbetet i Sverige.

Neutralitet är extra viktigt i tider med många konflikter och starka motsättningar

Daniel upplever att relevansen av grundprinciperna bara ökat under sina nio år på Röda Korset.

– Idag pratar vi dagligen om grundprinciperna, inte minst humanitet och neutralitet. Men självständigheten, och hur vi balanserar det i några av de länder vi jobbar i, är också en princip som är ständigt återkommande i det internationella arbetet.

Vidare säger Daniel att han finner en stor trygghet i grundprinciperna, och menar att de finns där för att vägleda oss i vårt arbete. De är också ett sätt för oss att på ett enkelt sätt förklara vår särskilda roll och vårt mervärde.

– Vi är en neutral aktör och det ger oss tillträde för att minska mänskligt lidande, men det innebär också att vi inte kan ta ställning eller öppet kritisera exempelvis parter i en konflikt. Ibland kan man på ett personligt plan känna att det är svårt att vara neutral, men det är vårt ansvar som Röda Korset, och det är extra viktigt i tider som dessa med många konflikter och starka motsättningar.

Med grundprinciperna som trygghet – exempel från Rumänien

En särskild händelse där grundprinciperna varit framträdande hämtar Daniel från sin tid i Rumänien förra året, då principen kring självständighet ställdes mot den stödjande rollen. I ett läge sa myndigheterna uttryckligen till Röda Korset att vi borde avbryta en pågående humanitär insats, och andemeningen var att eftersom Röda Korset är stödjande till myndigheterna så kunde de också säga åt oss vad vi skulle göra.

– Vi blev tvungna att på ett mycket diplomatiskt vis förklara att även om vi har en stödjande roll så är vi också självständiga. Vi lyckades senare lösa ut frågan genom humanitär diplomati, men grundprinciperna var hela tiden en stor trygghet för mig och mitt team i vårt arbete.

Att vara bekant och trygg med grundprinciperna lönar sig

Något som Daniel särskilt vill trycka på är att grundprinciperna är ett användbart verktyg. När han började jobba för Röda Korset så var han ärligt talat ibland lite osäker på hur vi i praktiken använde oss av grundprinciperna.

– Det jag insåg senare var att situationer, stora som små, kommer att uppstå där exempelvis neutraliteten, opartiskheten, eller självständigheten utmanas. Då lönar det sig att vara bekant med och trygg i grundprinciperna.

Avslutningsvis delar Daniel med sig av sin personliga favorit bland grundprinciperna, som ändå blir universalitet.

– Det är något fint och solidariskt i tanken att varje nationell förening ska kunna stödja varandra.

 

Mer om grundprinciperna

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet. Där hittar du också tidigare delar i artikelserien. Se också Varför är det så viktigt med neutralitet, med tillhörande frågor och svar.

Vill du vara med i artikelserien?

Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Mejla info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!