2023 års krisinsatser i Sverige

Volontärer går på trygghetsvandring efter explosion i Hässelby

Under 2023 har Sverige tyvärr drabbats av många sprängningar, skjutningar och andra våldsdåd. Det märks också i vilka kriser kretsar har agerat på.

Av de krisinsatser som kretsar har genomfört och rapporterat in till TiB, så gällde nästan 70% våldsdåd.

Trygghetsinsatser

Flera av insatserna har under året lyfts på Rednet - för att berätta om det fina arbete kretsarna gör för att lindra oro och otrygghet.

När våldsdåden kulminerade under hösten publicerades även en samlingssida på Rednet som hjälp till kretsar att planera och genomföra trygghetsskapande insatser efter våldsdåd.

Här kan du även läsa om exempel på faktiska trygghetsinsatser som gjorts av kretsar i lokala kriser, både kortvariga och långvariga.

Bränder

Utöver våldsdåd så har flera krisinsatser genomförts för att hjälpa drabbade vid bränder, som exempelvis i Borgholm vid den stora branden i ett flerfamiljshus. Ölands norra rödakorskrets bistod bland annat med att förse de evakuerade med kläder, fika och krisstöd under flera dagar. Kretsens lokal blev även navet för stödinsatserna då röken från branden påverkade samhället så stort. Den här insatsen är ett utmärkt exempel på hur en krets kan få en stor betydelse för själva krisinsatsen, trots att kretsens krisberedskap inte omedelbart efterfrågades i början av händelsen. Tack vare kretsens kraftfulla agerande kunde de drabbade snabbt få hjälp.

Grundstötning i Blekinge

Ytterligare ett fint exempel på en krisinsats i år är såklart den långa insatsen som Krisberedskapsgruppen i Sölvesborgs Första Hjälpen-grupp genomförde. Detta efter att färjan Marco Polo gick på grund i Hanöbukten och olja sköljde ut ur skrovet och strömmade in mot land. Läs mer om insatsen.

 

Nu hoppas vi på ett lugnare Sverige under 2024!

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!