World Disasters Report 2020: Klimatstöd misslyckas att skydda de mest utsatta

Jättetyfonen Haiyan orsakade förödelse i Filippinerna 2013.

Årets World Disasters Report visar att det stöd som ges för att tackla klimatförändringarna sällan omfattar de mest utsatta som ofta drabbas absolut hårdast. Rapporten ges ut årligen av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC).

Det är just nu högsäsong för tropiska stormar men i år är de fler än de brukar vara. Bara sedan början av oktober har flera extremoväder med starka vindar och stor nederbörd dragit in över bland annat Filipinerna, Vietnam och Centralamerika som lett till omfattande översvämningar, jordskred och tsunamiliknande stormfloder, som har förstört hem och försörjningsmöjligheter och lett till dödsfall. Extremvädren har påverkat över 35 miljoner människors liv.  

- Klimatkrisen är också en humanitär kris som drabbar de redan utsatta hårdast, säger Margareta som tidigare varit chef för FN:s katastrofriskreduceringsorgan UNDRR. Årligen behöver 100 miljoner människor humanitärt stöd till följd av klimat- och väderrelaterade kriser samtidigt som vi vet att mer förebyggande insatser skulle löna sig både i mänskliga och ekonomiska termer.  

Hjälpen går till länder med medelstora risker

World Disasters Report 2020 visar att globala ansträngningar att tackla klimatförändringarna misslyckas med att skydda de allra mest utsatta. Bara ett av de tio länder som är hårdast drabbat av klimatförändringarna och klimatrelaterade naturkatastrofer är bland de tio länder som får mest klimatanpassningstöd, sett till befolkningsmängd.  

Den skeva finansieringen är extra allvarlig eftersom de klimatrelaterade naturkatastroferna som översvämningar, orkaner och värmeböljor har ökat med 35 procent sedan 1990. 1,7 miljarder människor har de senaste tio åren påverkats av naturkatastrofer genom att deras hem har förstörts eller att de har förlorat sina inkomster. Det har också det lett till 410 000 dödsfall, de flesta i låginkomstländer. Allt pekar på att den utvecklingen kommer att fortsätta. Men det behöver inte bli så.  

”Mot klimatförändringarna finns inget vaccin” 

Coronapandemin har lett till en mängd stimulans- och åtgärdspaket och visar att världen kan kraftsamla sig när det behövs.  

- Klimatförändringarna är den största krisen som mänskligheten står inför, och mot den finns inget vaccin, säger Margareta Wahlström. Nu krävs att vi snabbt lägger om finansieringen och satsar på lokala insatser med störst nytta för de mest utsatta. Vi vet tillräckligt för att agera. 

World Disasters Report innehåller en mängd rekommendationer till både myndigheter och regeringar i drabbade länder och till biståndsgivare om hur de kan bidra till att minska de klimatrelaterade riskerna. Bland rekommendationerna finns att styra om klimatanpassningsstöden så att de mest utsatta länderna också är de som får mest stöd, möjliggöra i högre grad för lokala organisationer att söka medel från de stora klimatfonderna och att skifta till mer förebyggande insatser som till exempel forecastbased financing, det vill säga insatser som gör att människor får information och medel för att agera innan en katastrof. 

Vill du ta del av rapporten så finns den att läsa på www.rodakorset.se/om-oss/fakta-och-standpunkter/rapporter/world-disasters-report-2020/ 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!