Workshop i Kreativ virkning

Kreativ virkning i oldskroken

Man kan virka med allt material. I Röda korset second hand butiker kan du hitta mängder av material. Det gäller bara att komma i gång. Den 18 april genomförde Röda korsets butik i Olskroken en workshop i Kreativ virkning för att inspirera fler till att upptäcka virkningen.

Den 18 april genomförde Röda korsets butik i Olskroken en workshop i Kreativ virkning för att inspirera fler att upptäcka virkningen.

– Virkning är en bra metod för att laga textilier och kläder så att de får ett längre liv. Det är även enkelt att ta med och utföra överallt berättar workshopledare Alva Johansson. Hon får medhåll av sin kollega Katarina Nilsson.

– Ja, kan du grunderna i virkning kan du göra det mesta och det går att sticka in en virknål i allt material.

Katarina och Alva lyfter även fram hälsofördelarna de upplever med virkning. 

– Det ger en bra avkoppling, är lugnande och minskar stressen när man får sysselsätta händerna. Och så är det väldigt roligt att ha ett virkningsprojekt på gång.

Roligt och glad stämning är det även runt bordet i butiken i Olskroken under workshopen. Tjugotalet personer i olika åldrar sitter och virkar på olika projekt efter att ha lyssnat på bra tips och exempel på virkningar och plagg. Några har aldrig virkat tidigare medan några virkat sedan barnsben. De lär sig snabbt och även de helt nya har i slutet av kvällen skapat en bra bit på en halsduk. Några har gett sig in på större projekt som väskor och sätta ihop dukar till klädesplagg.

Tips för dig som vill börja virka!

Allt material kan man virka och i Röda korset second hand butiker kan man finna en mängd av material. Trasmattegarn är stabilt och bra till exempelvis väskor. Mormorsrutor är ett bra sätt att ta vara på restgarn och mindre garnnystan. Trasiga jeans eller en T-shirt kan du klippa till remsor som går att virka. Det går även att virka in olika stenar eller varför inte kapsyler säger Alva och visar upp en vackert virkad väska med inslag av metall. Först vid närmare titt ser man att det är ringen från burkar som är fått nytt användningsområde.

Den late som ändå vill skapa ett virkat plagg kan virka samman mormorsrutor eller varför inte vackra smådukar eller gardiner. Det går också att förnya äldre plagg genom att exempelvis virka dit fickor, ärmar eller kanter. Genom att använda olika storlekar på virknålen kan du sedan forma plagget.

Blev du nyfiken på att börja virka själv? Runt om i landet har våra kretsar sygrupper med många kunniga som säker gärna hjälper dig att komma i gång. I sociala medier, exempelvis Youtube, finns många tips på hur du kan virka.

Fakta om workshopen i kreativ virkning

Workshoppen var en del i ett projekt med Wargön innovation.

Workshopen hölls av Alva Johansson och Katarina Nilsson, medarbetare på Röda korsets second hand-butik i Olskroken.  

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!