Med vinter och kyla ökar behoven

Vinter i Malmö

Det kalla vädret i kombination med ökad ekonomisk utsatthet gör att fler och fler kretsar i detta nu, arbetar för att möta upp de mest grundläggande behoven lokalt.

I det kalla vädret så kan det nu vara aktuellt att ha sin mötesplats öppen lite längre och kanske kunna bjuda på ett mål mat eller en plats att vila.

Röda Korset vill uppmana oss alla till ännu bredare samverkan med övriga civilsamhället och en öppenhet inför våra besökares behov så att denna vinter blir en bra vinter för alla. 

Landet täcks med snö och termometern går under nollan. Vi klär på oss varma kläder på väg till vår dagliga sysselsättning. När vi kommer hem blir vi glada över den värme som möter oss inomhus och ett mål varm mat.

Men så har inte alla det. Svenska Röda Korsets nationella kartläggning av de grundläggande humanitära behoven[1] visar att behoven av stöd ökar i hela landet från Helsingborg i söder till Luleå i norr. Och att civilsamhällets organisationers insatser inte räcker till, särskilt vintertid då det finns grupper som till exempel inte ens har tak över huvudet.

  • Att komma inomhus en stund och få en kopp te, är för en hemlös mycket värt
  • Att få ett mål lagad mat och befinna sig i ett socialt sammanhang är för många nödvändigt
  • Att få en vinterjacka eller ett par varma skor betyder mycket för de mest ekonomiskt utsatta, särskilt barn som befinner sig långa stunder utomhus under skoltid
  • Att få sova inomhus när det är kallt är livsuppehållande för de som inte har ett hem

Som rödakorskrets arbetar ni varje dag med att möta de största lokala humanitära behoven och när det blir kallt ökar dessa. Det ni erbjuder för att möta upp behoven är allt ifrån en kopp te, klädfyndardagar, solidariskt skafferi, presentkort till mataffärer och olika former av viktig rådgivning. Allt detta är mycket viktigt och värdefullt för era besökare.

Vi klarar detta tillsammans.

Verksamhetsutvecklare på enheten Hälsofrämjande och social hållbarhet kan ge stöd i uppstart och genomförande och i Kunskapsbanken finns material med handböcker och checklistor.

För att finansiera era insatser kan ni söka kretsmedel eller få stöd i att söka extern finansiering.

Hej Liv Palm från Malmökretsen

Vad gör ni för att möta de ökande behoven nu under vintern?

— Vi driver sedan flera år två Vinteröppna Värmestugor i samarbeten med kommunen, Svenska Kyrkan, Fryshuset och Skåne Stadsmission. En Värmestuga riktar sig till unga vuxna mellan 18-25 och en för personer över 25. Värmestugorna ger en möjlighet att få mat, vila, trygghet och värme under nätterna. Det finns toaletter, dusch och  möjlighet att ladda sin mobil och personal och frivilliga att prata med.

— Sedan har vi även verksamhet på dagtid, Mötesplats Hjärtat har öppet 2 gånger /veckan året runt. Här kan den som vill få sig ett mål varm mat och/eller fika, ett socialt sammanhang, tillgång till toalett och dusch samt möjlighet att tvätta sina egna kläder.  Deltagarantalet har stigit sedan vi öppnade i augusti 2022 och nu serverar vi allt ifrån 70-110 personer per gång.

Soppkök kör varannan söndag året runt och där serveras det soppa, en kan sköta sin hygien och vi delar ut mycket kläder. Nu på vintern ligger det såklart fokus på att dela ut varma jackor/skor/vantar o mössor/underställ. Vi hoppas på att kunna utöka till varje söndag inom kort. Take away soppkök är ute med vår lådcykel varje fredag och delar ut fika/hygienartiklar till människor som vistas i gatumiljö. Genom soppkök kan vi också förmedla information om våra andra verksamheter och sprida info om till exempel våra värmestugor.

Har du något tips till andra kretsar i landet?

— Att kroka arm med företag och att samverka med andra organisationer gör att vi tillsammans kan hjälpa fler människor. Att det är kallt och vinter innebär såklart en extra dimension när en lever i utsatthet men jag skulle vilja lyfta att det är alltid tufft att vara hemlös, vistas i gatumiljö eller leva på marginalerna på olika sätt. Därför är det oerhört viktigt att vi jobbar med olika typer av insatser för att möta grundläggande humanitära behov året runt.

 

[1] Rapport nationell kartläggning släpps strax före årsskiftet. Finns även en intern rapport som kommer ligga på Rednet

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!