Vinnare Årets rödakorskrets och Årets rödakorsare 2023

Årets vinnare - Tack

Skellefteå rödakorskrets tilldelas utmärkelsen Årets rödakorskrets 2023 och Charlotte Lagersten tilldelas utmärkelsen Årets rödakorsare 2023.

Stort grattis till er! Hur känns det? Vad innebär det här för ert arbete framåt?

— Det känns fantastiskt roligt och det är verkligen ett betyg på att vi har kommit långt. Vi har haft en stor utvecklingsresa de senaste åren. Vi hade det lite tufft för 5-7 år sen och har verkligen lyckats bygga upp en verksamhet för de som behöver hjälp i Skellefteå med omnejd. Detta är tack vare våra många engagerade och fantastiska frivilliga som vi har säger Fredrik Krekula, ordförande Skellefteå rödakorskrets.

Motivering

Skellefteå Rödakorskrets tilldelas Årets rödakorskrets för sitt systematiska, modiga och motiverade arbete. De har ställt om och organiserat sin verksamhet utifrån de lokala behoven av medmänskliga insatser, och är en förebild för sitt flexibla och anpassningsbara arbete. Skellefteå rödakorskrets är även ett bra exempel på hur kretssammanslagning kommer Röda Korsets målgrupper till godo genom att möjliggöra utveckling, innovation och starkare kapacitet.

 

Charlotte Lagersten tilldelas utmärkelsen Årets rödakorsare 2023

Grattis till priset! Hur känns det och vad betyder det här för dig?

— Det känns fullständigt otroligt. Jag blev förvånad och visste knappt att priset fanns. Det ger väldigt mycket mer energi för det har ju varit tröttsamt ibland. Det är en stor glädje för framtiden. Att vi gjort rätt, kan fortsätta på samma sätt och göra ännu mer. Att andra ser att det vi gjort åstadkommit förändringar säger Charlotte Lagersten, Stockholm Sydost rödakorskrets.

Motivering

Charlotte har ett engagemang som aldrig tycks sina, och hon räddar världen lite varje dag. Hon har i sin roll som kretsordförande i Stockholm Sydost rödakorskrets bland annat organiserat verksamheten att bistå ukrainska flyktingar med mat, kläder och andra förnödenheter. För att sedan involvera flyktingar att som volontärer fortsatt utveckla verksamheten att bistå sina landsmän/kvinnor. Hon är ett föredömligt exempel på hur Röda Korset kan involvera och engagera nya frivilliga och är en värdig vinnare av priset Årets rödakorsare!

Kriterier

Årets rödakorskrets

  • Priset delas ut årligen till en krets inom Svenska Röda Korset.
  • Priset delas ut till en krets som under året utmärkt sig inom kategorierna samarbete, tillväxt (ink frivilligrekrytering), utveckling eller innovation inom någon av kretsens verksamheter eller i hela kretsverksamheten. Kretsens arbete ska utgå från grundprinciperna och Svenska Röda Korsets strategiska inriktning.
  • Kretsar som varit aktiva mindre än 6 månader eller inte bedriver annan verksamhet än försäljning är inte aktuella för att få priset.

Årets rödakorsare

  • Priset delas ut årligen till en person inom Svenska Röda korset som är frivillig, förtroendevald eller anställd på kretsnivå.
  • Tjänstepersoner kan inte få priset.
  • Detta pris tilldelas en person som under det gångna året har visat på ett extraordinärt engagemang inom Svenska Röda Korsets verksamheter på lokal eller regional nivå.  
  • Under året ska personen med utgångspunkt i grundprinciperna agerat på ett handlingskraftigt och medmänskligt sätt och varit ett föredöme. Engagemanget kan vara både av innovativ art likväl som ett mångårigt arbete.

Läs mer om utmärkelserna

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!