På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vilka ska leda Svenska Röda Korset efter Riksstämman 2023?

Ewa Jonsson

Fem frågor till Ewa Jonsson, ordförande i Svenska Röda Korsets valberedning

Vad gör valberedningen?

Uppdraget vi har som Svenska Röda Korsets valberedning är positivt, intressant och viktigt för hela organisationen. Vi arbetar utifrån Riksstämmans och alla medlemmars uppdrag och i valberedningen finns personer från varje region i rödakorssverige och Röda Korsets Ungdomsförbund. Vi förbereder valet av ordförande, styrelse och föreningsrevisorer för nästa mandatperiod.

Riksstämman 2021 fastställde vilka kompetenser som behövs för de ledande befattningarna i Svenska Röda Korsets styrelse och föreningsrevision. Detta är utgångspunkten för valberedningens arbete.

Vilka är de särskilda utmaningarna inför nästa mandatperiod?

Sverige och hela världen kännetecknas i dag av flera stora, aktuella utmaningar där Röda Korsets värdegrund och insatser får en central roll. Framtidsfrågor diskuteras just nu aktivt inom organisationen och alla kan delta i detta i Framtidsforum. Bland annat lyfts klimatfrågor, behov av människors humanitära engagemang och frågor kring samhällsförändringar. För något år sedan hade vi inte heller kunnat ana att vare sig en pandemi skulle utbryta eller att det skulle bli krig i Ukraina.

Hur kan jag som rödakorsare påverka?

Som enskild medlem och som krets har du rätt att nominera en eller flera kandidater till kommande styrelse och föreningsrevisorer. De nomineringar som kommer in från medlemmar och kretsar är basen för valberedningens arbete, men valberedningen är också själv aktiva i sökandet efter lämpliga kandidater.

Du och ni i kretsen har nu chansen att senast den 1 oktober nominera kandidater som ni tycker skulle passa för något av uppdragen.

Förutom personens namn och kontaktuppgifter, anger du om du nominerar personen till ordförande, styrelseledamot eller föreningsrevisor. Utöver detta behöver valberedningen motivering till varför du tycker att den här personen är lämplig samt att du har tillfrågat personen och hen har accepterat nomineringen.

Här lämnar du din nominering.

Vad händer efter att nomineringstiden gått ut?

När valberedningen fått in alla nomineringar startar vår urvalsprocess. Vi går då igenom alla nomineringar och stämmer av dem mot den kompetensprofil som stämman fastställde. I nästa steg väljer vi ut ett antal kandidater för intervju. Kandidaternas olika personliga kompetenser vägs samman med målet att bilda en väl sammansatt styrelse respektive föreningsrevision. Vi lämnar vårt förslag till Riksstämman senast i mars 2023.

Har du frågor?

Om du har frågor mejlar du valberedningen@redcross.se. Om du vill läsa mer om valberedningens arbete finns mer information i Kunskapsbanken.

Välkommen med dina nomineringar!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!