Vilka regler gäller i krig?

Kanske har du frågor eller så får du många frågor om krigets lagar? Vad får en egentligen göra under en väpnad konflikt? Krigets lagar, eller den humanitära rätten som den också kallas, är regler för att begränsa lidandet i väpnade konflikter. Reglerna diskuteras just nu flitigt i media.

Vad säger då dessa regler? Och vilken roll spelar Rödakors- och rödahalvmånerörelsen i sammanhanget? 

Vi har nyligen tagit fram en ny sida med snabba fakta om krigets lagar, som du hittar här.

Som nationell förening, har Svenska Röda Korset ett uppdrag att sprida kunskap om krigets lagar, vilket vi gör på flera sätt. På vår hemsida finns information om när krigets lagar gäller, vem och vad som skyddas och vad Rödakors- och rödahalvmånerörelsen har för särskild roll kopplat till dessa regler. Här kan du också gå en webbkurs, läsa texter eller titta på korta filmer för att lära dig mer.  

Svenska Röda Korset sprider just nu korta budskap om krigets lagar på Facebook, och informerar om den information som vi har på hemsidan. Gå gärna in på vår Facebooksida och dela våra budskap om den humanitära rätten. 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!