Läs mer om mötena och vilka frågor som kommer upp på agendan under respektive möte. Svenska Röda Korset har ett särskilt engagemang kring vissa av frågorna som diskuteras i Genève.
Rörelsens roll i arbetet med och för migranter
Globala Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen är den aktör som möter störst antal migranter, inklusive flyktingar, i utsatta situationer runtom i världen. Vi finns längs hela migrationens väg: från ursprungsland, genom transitländer till destinationsländer. Vi finns även på plats när det inte går som planerat och man tvingas återvända eller hamnar någon annanstans. Arbetet för och med migranter kommer med ständigt ökad sårbarhet hos målgruppen samtidigt som utmaningarna ökar med anledning av att frågan blir mer politiserad.
Svenska Röda Korset har de senaste åren aktivt arbetat för att hela rörelsen ska ha en gemensam strategi kring hur vi arbetar för och med migranter i enlighet med våra humanitära principer. Utifrån detta arbete har vi bidragit till att ta fram en ny rörelsegemensam migrationsstrategi som är den första i sitt slag och som nu ska antas på Delegatrådet i oktober.
Läs resolutionen samt strategin som bilaga. Vi kommer även att arrangera en spotlight session om migration på den Internationella konferensens tillsammans med ICRC och Federationen.
Kvinnligt ledarskap på alla nivåer
Det globala nätverket för kvinnliga ledare i Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen, GLOW Red, bildades som en reaktion på valet till Federationens styrelse 2017 där endast 4 av 29 medlemmar var kvinnor. Svenska Röda Korset var initiativtagare till nätverket och har sedan dess bidragit starkt till att få igenom förändringar på institutionell nivå inom rörelsen. Bland annat en ändring i Federationens stadgar om jämn könsfördelning i styrelsen.
Under de stadgeenliga mötena i år fokuserar nätverket på att följa upp åtagandena i Resolutionen om Kvinnor och Ledarskap, som antogs på Internationella konferensen 2019. Vi har inom nätverket även ansökt om att anordna ett sidoevent för att synliggöra vikten av kvinnors ledarskap på lokal nivå för att bygga fredliga samhällen, och hur inkludering är ett verktyg för humanitära aktörer i en alltmer polariserad värld.
Stärka rörelsens gemensamma respons på psykisk hälsa och psykosociala behov
Svenska Röda Korset har de senaste åren varit en central aktör i att lyfta området Mental hälsa och psykosocialt stöd (MHPSS), både inom rörelsen och externt. Med representation i globala arbetsgrupper har vi noga följt och drivit på arbetet för genomförandet av den MHPSS-resolution och policy som antogs på de stadgeenliga mötena 2019. Arbetet har bland annat handlat om att skydda och främja den psykiska hälsan och det psykosociala välbefinnandet hos personal och frivilliga och att skapa goda förutsättningar för att arbeta med MHPSS brett inom rörelsen.
Till årets möten handlar det om att följa upp och lyfta det positiva arbete som skett de senaste åren och visa hur nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar kan arbeta tillsammans med sina respektive stater kring frågor om mental hälsa och psykosociala behov.
Stärka rörelsens skyddsarbete
På Delegatrådet kommer rörelsen anta en resolution om rörelsens skyddsarbete - Protection in the Movement: Improving our collective impact in protecting people.
Svenska Röda Korset har haft en framträdande roll under framtagandet och bidragit till skrivningarna i resolutionen.
Syftet är att rörelsen ska enas kring en gemensam definition av skydd samt att förtydliga arbetet med skyddsfrågor för att säkerställa människors säkerhet, värdighet och rättigheter, utifrån varje individs behov och utan diskriminering. Resolutionen tar även upp vikten av samarbete inom rörelsen, resursmobilisering och behovet av att följa upp och utvärdera arbetet över tid.