"Vi vill inte bara driva ett Röda Korsets hus, vi vill skapa förändring i samhället"

Laura Björck, samordnare för Röda Korsets hus i Malmö.

Trots att semestrar närmar sig för många Rödakorsare här är det fullt upp för Malmökretsen och Laura Björck, som arbetar som samordnare för Röda Korsets hus i Malmö.

- Jag jobbar hela sommaren. Det är så nära nu, snart kan vi öppna!

Laura drömmer om att huset, på sikt, ska vara öppet varje dag och att vi ska kunna nå ut till en bred målgrupp. 

Just nu pågår ett renoveringsarbete i lokalen. Väggar rivs, tvättmaskiner och duschar installeras. 

Laura, har lång erfarenhet av socialt arbete men hade aldrig målat och spacklat innan, men det löste sig genom att hon fick en liten snabbkurs av en frivillig!

En liten grupp frivilliga har lagt mycket tid och hjälpt till att måla alla väggar.

- Deras insats är guld värd, säger Laura. 

Den lokal som kretsen hittat kommer att göra Röda Korsets hus i Malmö speciellt. Det är en före detta förskola, som har en stor och fantastisk gård.

- Vi drömmer om en fin trädgård där vi kan ha odlingar. Tänk att kunna ha en verksamhet som erbjuder odling som rekreation och som en del av en social gemenskap för personer i utsatthet! 

Huset kommer också att erbjuda möjlighet för personer att tillgodose sina mest grundläggande humanitära behov. Det kommer att finnas möjlighet att duscha, tvätta sina kläder, få mat och vila. 

Detta kommer att blandas med sociala verksamheter.

- Att besöka en verksamhet för att man behöver duscha eller tvätta kan vara väldigt stigmatiserande. Därför önskar vi att personer ska kunna komma hit för att besöka en social verksamhet, men också kunna tvätta samtidigt.

Laura hoppas på en stor blandning av målgrupper och att Röda Korsets Hus i Malmö ska skapa möten mellan människor som inte hade träffats annars.

Hon önskar också att fler kretsar ska starta Röda Korsets hus.

- Malmökretsen är så stor, det innebär att det finns mycket stöd inom kretsen. Men jag hoppas att även mindre kretsar vågar. Det finns så mycket stöd att få. Ta hjälp och kontakta många aktörer och personer. Både inom Röda Korset och utanför. Samarbete med ett stort antal olika aktörer skapar en förankring lokalt och gör att huset kan bli något mer än ett hus. Vi vill inte bara driva ett Röda Korsets hus, vi vill skapa förändring i samhället.

Renoveringen ska vara klar inom ett par dagar men den första verksamheten är redan i gång.

- Det är en social verksamhet för familjer. De har träffats på kupan nu i början för att sedan flytta in i huset så snart det är klart! 

- Jag hoppas att Röda Korsets Hus i Malmö, tillsammans med de andra rödakorshusen, ska ge ringar på vattnet och att fler hus kan öppna runt om i landet! 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!