Vi vill hjälpa fler med migrationsrådgivning

På bilden: Omtanke och medkänsla kan betyda mycket i en krissituation. En varm filt, en hand på axeln eller en kopp kaffe kan göra stor skillnad.

I månadsskiftet september/oktober kommer samtliga kretsordförande få ett postutskick innehållande information om migrationsrådgivningen och om hur personer med behov kan hänvisas dit.

Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning är en viktig resurs för kretsar och frivilliga som i sina verksamheter möter personer med migrationsrelaterade behov. Det kan exempelvis handla om frågor kring asylprocessen, vissa socialrättsliga frågor, familjeåterförening och efterforskning av saknade anhöriga. Även personer som har frihetsberövats kan erbjudas samtal och aktiviteter och de som står inför en utvisning kan få individanpassat materiellt och psykosocialt stöd av Röda Korset.  

Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att synliggöra migrationsrådgivningen så att personer med behov kan få rådgivning och stöd. Därför har vi tagit fram visitkort att dela ut och affischer att sätta upp på platser där målgrupper kan befinna sig. I utskicket får kretsen ett antal visitkort och affischer samt information om hur fler kan beställas från Föreningsbutiken. 

Med utskicket passar vi även på att informera om att just nu genomförs ett EU-finansierat projekt inom ramarna för stöd vid avslag och återvändande. Projektet innebär att vi har möjlighet att ge personer ett utökat och bredare stöd vid avslag och inför och efter ett återvändande. Detta arbete innebär att vi även samverkar med andra nationella föreningar inom Rödakors- och rödahalvmånerörelsen.  

Från och med oktober kompletteras kretsarnas verksamhetsrapportering (det månadsvisa formuläret) med frågor som ska besvaras på helårsbasis. En av dessa helårsfrågor kommer att handla om kretsens hänvisningar till migrationsrådgivningen. Ni hittar helårsfrågorna i oktober-, november- och decemberenkäten. Kretsen förväntas rapportera helårsfrågorna en gång. 

Länk till Föreningsbutiken

Länk till Migrationsrådgivning

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!