Vad vet du om årsdagen den 15 april?

Från ett seminarium om Sudan under mars 2024.

Vad vet du om årsdagen den 15 april? Datumet markerar ett år sedan den våldsamma konflikten i Sudan bröt ut. Tillsammans med Läkare Utan Gränser uppmärksammar Röda Korset den allvarliga situationen, bland annat genom ett seminarium.

När vi pratar om till exempel den 7 oktober (kriget mellan Israel och Hamas) eller den 24 februari (den fullskaliga invasionen av Ukraina) är det fler som minns. Men många kriser och konflikter hamnar  i skuggan och förblir glömda.

Snart ett år efter Sudankonfliktens start befinner sig mer än åtta miljoner människor på flykt. Av dessa är hela fyra miljoner barn. Det är det högsta antalet barn på flykt i något land i världen. En hisnande siffra som är svår att ta in.

Tyvärr svalnade medias intresse att rapportera om krisen i Sudan redan ett par veckor efter konfliktutbrottet. Ungefär samtidigt som västerländska medborgare evakuerats från landet.

Seminarium för att uppmärksamma

I mars anordnades ett kvällsseminarium med en panel av talare från både Röda Korset och Läkare Utan Gränser, samt en journalist från Reportrar Utan Gränser. Sudanesiska Röda Halvmånen deltog på länk, med hjälp av satellitbaserad uppkoppling.

Sedan början av februari har internet varit avstängt i hela eller stora delar av landet. Deras berättelse från det gångna året målade upp en bild av en grym verklighet. Det gav en röst åt alla de människor som är drabbade, vars historia sällan når oss.

Barn är undernärda och många dör

Tänk dig en plats med nästan lika många invånare som Göteborg. Föreställ dig en förskola och en småbarnsavdelning med en barngrupp på femton barn. Lek med tanken att du som förälder lämnar ditt barn på morgonen och kommer tillbaka på eftermiddagen för att hämta ditt barn. Då har motsvarande fjorton barn dött - bara under de senaste sju timmarna.

Varje dygn dör motsvarande drygt tre småbarnsavdelningar, bara i en stad. Låt det sjunka in. Platsen ligger 845 mil ifrån Göteborg, men visst borde vi kunna relatera ändå. Barn dör av undernäring som en direkt konsekvens av matbrist, som fördjupats av konflikten.  

Publiken på seminariet bestod i huvudsak av delegater som arbetat runt om i världen. Rummet var fyllt till bristningsgränsen och ytterligare deltagare från olika platser i Sverige och världen var med digitalt. Frågorna var många och engagemanget påtagligt.

Låt oss se vilket utrymme konflikten i Sudan får i media de kommande veckorna. Vi står redo. Seminariet är en startpunkt för att vända blickarna mot Sudan.

Läs mer om striderna i Sudan på rodakorset.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!