Det händer mycket inom första hjälpen

Vi nådde 33 000 personer 2021

Riktlinjerna för första hjälpen och hjärt-lungräddning uppdateras regelbundet.  I slutet av 2021 presenterades de svenska riktlinjerna. De nya riktlinjerna påverkar vad vi lär ut på våra kurser och informations- och övningstillfällen samt den information vi sprider.

Vi är nu i slutet av en intensiv period av uppdateringar, som även våra utbildare, informatörer och övningsledare tagit del av. I vår app ”Röda Korset Första hjälpen” hittar du alltid uppdaterad information om första hjälpen. Du laddar ner appen där du vanligtvis hittar appar.

Från 1 mars tar vi emot bokningar av fysiska kurser igen

Här kan du skicka en bokningsförfrågan. De fysiska kurserna har varit inställda i två år. Första hjälpen för alla, vårt förenklade sätt att informera om första hjälpen, har också tagit stryk under pandemin. Samtidigt har vi utvecklat Första hjälpen Online och Övningshubbar första hjälpen. Intresset för webbkursen Våga rädda liv har ökat dramatiskt under 2021. Genom att vi nu erbjuder båda fysiska och digitala alternativ har vi sammantaget betydligt större möjligheter att nå ut med livräddande kunskaper.

Nu planerar vi för fysiska informatörsutbildningar i Första hjälpen för alla

Anmälningslänkar finns i Kalendariet på Rednet. Utbildningarna genomförs i Göteborg (7-8/5), Sollentuna (15-16/10) samt Malmö (19-20/11).

Utökad gruppstorlek på Övningshubbarna från 1 mars

På flera håll i landet utökar vi nu gruppstorleken på övningstillfällena på våra Övningshubbar. Under pandemin har vi genomfört dessa med 1-2 personer från samma hushåll. Nu utökar vi till 4 deltagare. Det är kretsens egen bedömning som avgör i vilken takt gruppen utökas. På sikt är målet att öka till 8 deltagare.

Ett ”Kretspaket” inom första hjälpen kommer presenteras under våren

Inom kort kommer vi att presentera ett paket av olika aktiviteter och verksamheter kretsar kan jobba med för att verka i linje med Strategi 2023. Genom den strategiska inriktningen har vi gemensamt beslutat att vi ska ”informera och utbilda om första hjälpen” i alla kommuner. Vi återkommer med ytterligare information.

Vi gör en satsning mot skolan

Under vintern har vi genomfört ett antal testutbildningar med elever på högstadiet. Vi behöver kretsars hjälp med att nå ut till landets alla högstadieskolor med vårt erbjudande. Vi jobbar för fullt med att ta fram informationsmaterial för kretsar att använda i det arbetet. Mer information kommer under våren.

Första hjälpen på hemsidan uppdateras

Första hjälpen är ett av de ämnesområden som skapar mest trafik till Röda Korsets hemsida. Under våren genomför vi ett omfattande arbete för att utveckla och förbättra våra sidor om första hjälpen på hemsidan.

Som sagt, det händer väldigt mycket inom första hjälpen! 2019 nådde vi ca 20 000 personer. 2021 nådde vi ca 33 000! I år hoppas vi nå ännu fler! Vi står bra rustade inför framtiden. Stort tack till alla kretsar och frivilliga för ert engagemang - tillsammans bidrar vi till att liv räddas!

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!