"Vi måste tro på kraften i godheten"

Jagan Chapagain

I veckan var det dags för det årliga mötet i Stockholm med Jagan Chapagain, generalsekreterare för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC).

Efter tre år på posten som ledare för världens största humanitära nätverk med 14 miljoner volontärer och 192 nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar är Jagan Chapagain fast förvissad om att förändring är nödvändigt. Inte minst för att bättre bistå människor i en tid med många kriser och rekordhöga globala hjälpbehov. Idag är 339 miljoner människor i behov av humanitär hjälp för att klara sig.


Förutom dialog med representanter för Utrikesdepartementet, Sida, Sveriges Riksdag och relevanta organisationer mötte han personalen och styrelserepresentant på Svenska Röda Korset i en diskussion om framtid och förändring.

Hur ser Jagan Chapagain tillbaka på året som gått?

 − Jag försöker alltid se det goda men tappar lite av min optimism när jag ser tillbaka. Först var vi alla lättade över att covid-19 var slut, men så kom den väpnade konflikten i Ukraina. Världen förändrades och även det politiska landskapet. Idag ser vi en massiv polarisering som i sin tur påverkar det humanitära biståndet, säger han.

Ett exempel är hur konflikten i Ukraina överskuggar andra kriser. För egen del har IFRCs appeller för hjälpinsatser inbringat 13,8 miljarder kronor för Ukraina, medan hungerkrisen i Afrika knappt uppnått 415 miljoner kronor. Detta trots att 146 miljoner barn och vuxna är drabbade av akut matosäkerhet. Orsakerna är flera, däribland klimatchocker i form av utdragen torka och gräshoppsinvasioner, väpnad konflikt och ekonomisk kris.

Jagan Chapagain har själv varit på plats på Afrikas Horn och med egna ögon sett människor svälta ihjäl för att de inte har något att äta.

− Jag kan inte beskriva det, säger han och skakar på huvudet. Hunger är en av de mest ovärdiga lidande en människa kan råka ut för.

En annan kris som berört honom under året är den utsatthet som drabbar migranter på väg till USA:s gräns genom Centralamerika och Mexiko. För att bättre förstå deras situation färdades han i nio dagar längs migrationsrutten.

− Människor dör, blir sjuka och utsätts för sexuellt våld. Utmaningarna är enorma och lidandet likaså. När migranter väl nått gränsen till USA bussas de snabbt tillbaka. Mexikanska Röda Korset finns på plats och bistår med sjukvård, psykologiskt stöd och vatten, säger han. 

Idag har ett tjugotal så kallade Humanitarian Service Points eller hjälpstationer etablerats av Röda Korset längs hela migrationsrutten. Där kan migranter bland annat få hälsovård, psykologiskt stöd och information. Ett liknande system i form av Rödakorshus har även upprättats i Sverige för att bistå utsatta med basala behov. 

I spåren av den ökade polariseringen i samhället har förväntningarna på humanitära organisationer förändrats. Inte sällan ses humanitära insatser som lösningen på problem som kräver politiskt ledarskap.

− Vi kan göra mycket men inte allt. Att år efter år exempelvis humanitärt bistå en befolkning på 30 miljoner människor är inte ohållbart. Däremot ska vi hjälpa där vi kan. Framför allt måste vi i en tid med multipla och kroniska kriser säkerställa att våra hjälpinsatser bidrar till att minska hjälpbehoven, säger han.

För Jagan Chapagain är det ofrånkomligt att också humanitära organisationer måste förändras i denna föränderliga värld.

− Vi kan inte längre vila på gamla lagrar och bara vara tillmötesgående. Vi måste förändras − tillsammans − och vi måste tro på kraften i godheten. Tro på vårt oförtröttliga engagemang, säger han. 

Ryggraden i förändringsarbetet är IFRCs världsomspännande nätverk med sina 192 nationella föreningar. Hjälpinsatserna ska inte bara bli mer effektiva, de måste också vara mer inkluderande och klimatsmarta. Därtill ska satsningen på humanitär diplomati mot beslutsfattare och opinionsbildare öka för att ytterligare framhålla värdet av lokala aktörer och åtgärder för att till exempel minska riskerna i katastrofer och i folkhälsokriser. Det faktum att klimatkrisen är en humanitär kris är ett angeläget område där Röda Korset redan gör skillnad. 

Text: Maude Fröberg

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!