Vi hoppas att vårt arbete ska leda till att fler får behandling för sina traumasymptom

Kvinna får hjälp på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade.

Under det senaste året har Jönköpings rödakorskrets arbetat intensivt för att påverka regionala politiker att starta vård till krigsskadade och torterade i Jönköpingsregionen genom ett behandlingscenter. Detta arbete har nu lett till en rapport som lanseras den 31 maj dit rödakorsare, politiker och tjänstepersoner som jobbar med migrationsfrågor är inbjudna.

Peter Gustafsson, ordförande i Jönköpingskretsen, berättar att i arbetet som kretsen bedriver med migranter möter de många människor som lider av psykisk ohälsa som är krigs- och tortyrrelaterad, men att det är få som fått vård för detta. Kretsen kände att detta inte var något de kunde acceptera och tog kontakt med avdelning Hälsa och Vård inom Svenska Röda Korset, som är den avdelning som har ansvar för behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i andra delar av Sverige, för att gemensamt uppmärksamma regionens politiker på problemet.

För att se om uppfattningen var densamma även hos andra aktörer genomförde kretsen och avdelning Hälsa och Vård en kartläggning i form av en enkätundersökning som gick ut brett bland personer som möter migranter genom sitt yrke eller genom sitt frivilliga engagemang.
- Vår krets har ett stort nätverk kring migrationsfrågor, berättar Peter, och det kom väl till användning i arbetet med enkäten. Resultatet visar att kretsens uppfattning delas av många inom både vården, socialförvaltning, skola och civilsamhälle. Det finns en stor oro för målgruppen bland både anställda och frivilliga spritt över hela Jönköpingsregionen där man ser att denna ohälsa leder till svårighet att få arbete, integrationsprocessen och att hela familjer drabbas.

Efter lanseringen kommer kretsen tillsammans med avdelning Hälsa och Vård att uppvakta politiker inom regionen för att fortsätta påvisa behoven och visa på möjlighet till åtgärder. Kretsen är förberedda för att bedriva verksamhet genom frivilliga som riktar sig till målgruppen. Ett behandlingscenter skulle kunna drivas i Röda Korsets regi eller av Region Jönköping.

Vad hoppas ni att det kommer leda till?

- Att vi får ett mobilt center för traumabehandling och i förlängningen ett permanent center. Kommunerna runt omkring ser också ett behov av detta, säger Peter. För Röda Korset hoppas vi att det stärker vårt varumärke i bygden.

Om någon annan krets skulle göra ett liknande påverkansarbete, har du något medskick till dem?

- När vi drog igång var styrelsen väldigt enig och såg det som en självklarhet att göra detta och såg behoven. Helt i Röda Korsets andemening. Det har varit väldigt roligt och givande att kunna dra igång. Man får så mycket tillbaka från andra organisationer och myndigheter. Man träffar på andra människor som är lika engagerade och det är stärkande.

Lanseringen av rapporten sker den 31 maj kl 16-17. Information om hur du anmäler dig och deltar finns i kalendariet

Rapporten kan du läsa här

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!