Vi hjälper till i vaccinationsinsatsen

Firelle och Nils är vaccinationsstödjare

På Skellefteå Kraft Arena är vaccinationerna mot covid-19 i full gång.

Vaccinationsstödjaren Nils Lundqvist tar emot tidsbokade patienter och visar dem rätt: 

– Jag hjälper alla som kommer och ska få sin spruta i armen, så att de hittar rätt och känner sig välkomna. Alla är så glada och positiva, de har längtat efter det här! 

Margareta Carlsson har just blivit vaccinerad. 

– Det känns jätteskönt att äntligen ha fått vaccin. Jag vet ju att jag behöver leva ungefär som nu ett tag till, men sen ser jag fram emot att gå på gym och motionsdans och träffa vänner. 

Vi i lokala rödakorskretsen är involverad i Region Västerbottens massvaccinering i Skellefteå. Ett 70-tal volontärer är engagerade i uppdraget  ett antal erfarna rödakorsare men också många nya som har rekryterats för uppdraget. Volontärerna jobbar alla vardagar kl 8-17, i två pass per dag med sju volontärer per pass. Insatsen samordnas inom kretsens beredskapsgrupp.  

Vaccinationsstödjarna ansvarar för att flödet av personer som ska vaccineras går smidigt, tryggt och säkert genom hela processen. De tar emot utanför entrén och håller ordning på att personerna kommer på sin bokade tid, slussar vidare till incheckning och vaccinationsställe, hjälper patienter med behov av stöd eller ledsagning, ser till att patienterna väntar en kvart efter att de fått sitt vaccin och att de mår bra. En viktig del handlar om att hjälpa alla att hålla avstånd och använda handsprit och munskydd.   

– Kretsens vaccinationsstödjare finns där för att skapa trygghet och tydlighet för patienterna genom vaccinationsflödet och för att den medicinska personalen ska kunna fokusera på sitt jobb, berättar Alexandra Sundberg, som är verksamhetschef på Röda Korset Skellefteå. 

– Det viktigaste är att vara en varm och trygg medmänniska. Vaccinationsstödjarna kan ha en rad olika uppgifter men i grunden handlar det om bemötande – att vara vänlig och tydlig, eftersom en del som ska vaccineras upplever det som lite pirrigt eller oroande. Våra rödakors-västar med skyddsemblemet skapar igenkänning och lugn, säger Alexandra Sundberg.  

Att Röda Korset är här känns väldigt tryggt, det kändes skönt att  så mycket hjälp som jag fick, säger Margareta Carlsson. 

Firelle Najjar som hjälper till på Skellefteå Kraft Arena säger: 

– Det bästa med att vara volontär är att se alla människor och känna att man tillhör en gemenskap. Att vi hjälper varandra och att vi är i det här tillsammans. 

Här i Kunskapsbanken finns stöd för kretsar som vill bistå vid vaccinationationsinsatser

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!