Sveriges nya migrationspolitik fokuserar mycket på att öka och effektivisera återvändandet av asylsökande som får avslag. Vi märker i flera av våra verksamheter att behoven hos målgruppen är stora och fler söker sig till oss med sin oro och frågar vilket stöd vi kan erbjuda.
Många människor i denna grupp är från Irak. Därför har Svenska Röda Korset och Irakiska Röda Halvmånen börjat samarbeta för att kunna hjälpa till med stöd för åter-integration efter att de har återvänt till Irak.
Vi erbjuder individuellt behovsanpassat stöd för att åter-integrationen ska bli så hållbar och human som möjligt. Vårt fokus ligger alltid på att hjälpa de mest utsatta människorna som saknar stöd från annat håll.
Utbyte av lärdomar
I början av november träffade representanter från Svenska Röda Korset kollegor från Irakiska Röda Halvmånen i Amman för att utbyta lärdomar av projektets arbete.
Vi fick tillfälle att:
- Diskutera den praktiska implementeringen av arbetet.
- Fördjupa oss i erfarenheter kring vilka behov som finns efter återvändandet.
- Diskutera hur vi kan försäkra oss om att stödet lever upp till våra kriterier av vad som är hållbart, skapar motståndskraft och lever upp till den viktiga do-no-harm-principen.
Våra irakiska kollegor berättade bland annat om att:
- Många människor behöver hjälp med att köpa grundläggande saker till sitt hem, som kylskåp, filtar och möbler.
- Många människor ber om hjälp med investeringar för att kunna försörja sig själva. Exempel på detta är inköp av grödor för att odla för försäljning och inköp av boskap.
Resurserna är begränsade och behoven är stora. Detta ställer stora krav på våra kollegor i Irak att kunna prioritera och bedöma hur vi kan göra så mycket nytta som möjligt. Självklart utgår vi alltid ifrån vilket stöd som människor vill ha av oss och vilka egna resurser, kunskaper och erfarenheter de har för att skapa förutsättningar för en bra åter-integration.
Om AMIRA II
Vi har genomfört flera EU-projekt inom ramarna för vårt arbete. Vårt nuvarande projekt AMIRA II (Assisting Migrants in Return and Asylum) finansieras av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond och avslutas i januari år 2025.
Projektets syfte är att förbättra stödet till människor som fått avslag, att sprida kunskap om deras behov, hur arbetet kan förbättras och att utveckla samarbete på nationell och internationell nivå. Här hittar du mer information om arbetet: Stöd vid avslag och återvändande (rodakorset.se).
Tips! Du som möter många människor som riskerar utvisning skriv gärna ut denna broschyr. Om ni behöver kontakt med jurist eller återvändandetrådgivare kan ni scanna QR-koden i broschyren och fylla i kontaktformuläret. Där kan personen välja hur hen vill bli kontaktad; via mejl eller telefon och om personen behöver tolk vid samtalet.