På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vi förbereder oss för att ställa om - Riksstämman 2021 blir digital

Bild från Riksstämman 2019

Utifrån rådande osäkerhet kring spridningen av coronaviruset nästa år har Svenska Röda Korsets styrelse beslutat att genomföra Riksstämman 2021 digitalt. Riksstämman är vårt högsta beslutande organ och för att värna om Svenska Röda Korsets föreningsdemokratiska process väljer styrelsen inte att ställa in, utan att ställa om redan nu.

Svenska Röda Korset har sedan coronapandemins utbrott i början av året visat på stor kraftsamling, kreativitet och uthållighet. Inför 2021 är det en fortsatt oviss situation kring spridningen av coronaviruset och efterföljande restriktioner. Planeringen av Riksstämman 2021 står därför inför ett läge som ingen hade önskat eller förutsett.

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström säger:

"Det är beklagligt att inse att vi inte kommer kunna genomföra en Riksstämma där vi träffas som vi brukar. Men i det läge vi nu befinner oss i behöver Svenska Röda Korset visa på att vi vid behov kan ställa om, se möjligheter och hitta framåtriktade lösningar – utan att göra avkall på den föreningsdemokratiska processen. Det viktigaste är att alla riksstämmoombud ska kunna delta på Riksstämman på ett tryggt och säkert sätt. Vi väljer att redan nu ta beslut om att ställa om till en digital Riksstämma för att kunna göra de förberedelser som krävs och ge ett gott stöd till kommande riksstämmoombud."

Ordförande fortsätter:

"Vi förstår att våra Röda korsare i Karlstad hade hoppats på ett annat beslut. De har redan satt igång planeringen och såg fram emot att vi skulle komma till Karlstad. Jag är tacksam för deras förståelse och solidaritet och vi kommer att arbeta med dem så att det i det digitala mötet nästan känns som om vi är i Karlstad i slutet av maj 2021."

Datum för Riksstämman kvarstår till 28-30 maj 2021. Former och upplägg för en digital Riksstämma arbetas just nu fram och mer information kommer. Men i grunden innebär en digital Riksstämma att diskussioner, omröstningar och beslut kommer att ske i ett digitalt mötessystem och i ett videomöte som alla riksstämmoombud är uppkopplade mot. 

Mer information om Riksstämman som möte finns att läsa i Kunskapsbanken. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Infoservice.

Riksstämmoombud kommer att erbjudas utbildning och stöd

Under våren kommer alla riksstämmoombud att erbjudas utbildningar i de digitala verktyg som kommer att användas och få öva i hur det är att delta på en digital Riksstämma. Det är samtidigt viktigt att den som ställer upp och blir vald till riksstämmoombud är bekväm med att använda dator och har tillgång till en plats med bra internetuppkoppling. 

Riksstämmoombud väljs numera på en kretsstämma eller ett valmöte

Sedan förra Riksstämman finns en ny valordning gällande nominering och val av riksstämmoombud. Denna valordning är fastställd av Svenska Röda Korsets styrelse och finns i Kunskapsbanken. Riksstämmoombud väljs vid en kretsstämma eller ett valmöte, beroende på om det finns en eller flera kretsar i kommunen. Förslag till riksstämmoombud lämnas av kretsens valberedning.

Är du nyfiken på att bli riksstämmoombud? Hör av dig till valberedningen i din krets och berätta att du är intresserad. I Kunskapsbanken finns mer information om vad uppdraget som riksstämmoombud innebär.

Här finns samlad information om Riksstämman i kunskapsbanken.

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!