Så skriver Löjtnant Gösta Hallquist, en av de personer som deltog i Svenska Röda Korsets räddningsaktion med de Vita bussarna.
Vita bussarna-aktionen är en av våra mest kända och omfattande insatser under våra 160 år. Den genomfördes under andra världskrigets slutskede 1945 och bidrog till att rädda livet på tiotusentals människor. Ungefär 15 000 personer kom till Sverige. Många hade överlevt nazisternas koncentrationsläger och bar med sig fruktansvärda berättelser och vittnesmål.
Ta del av berättelser, fotografier och dokument
Göstas berättelse är hämtad från en interaktiv webbplats som precis lanserats. Den innehåller tidslinjer, kartor, fotografier och unika vittnesmål från räddningsaktionen våren 1945. Förutom Gösta får du bland annat också möta personer som Rosa Ebel, judisk överlevande från Förintelsen och sjuksköterskan Margareta Björcke, som precis som Gösta arbetade med räddningsaktionen.
Innehållet kommer från det material som Vita bussen-gruppen från Malmö rödakorskrets sammanställt. Det är ett samarbete som vi har med Sveriges museum om Förintelsen, Malmö museum och Malmö stadsarkiv.
För skolor finns det pedagogiskt material med mer djupgående övningar och originalkällor.
Mer information och länk till webbplatsen finns på sidan om Vita bussarna på vår hemsida.
Mer berättelser i Röda Korset Magasin
I kommande nummer av Röda Korset Magasin finns också ett uppslag om Räddningsaktionen. Håll koll i din brevlåda eller på Röda Korset Magasin runt 22 april.
Programserie om räddningsaktionen
Tillsammans med Sveriges museum om Förintelsen genomför vi tre timmeslånga programpunkter på temat Räddningsaktionen.
Du kan delta på plats i museets lokaler i Stockholm (begränsat antal platser) eller se sändningen direkt. Du kan också se alla programpunkter textade i efterhand på våra hemsidor.
- 7 maj, klockan 18:00-19:00 – Tema: Om Vita bussarna och Vita båtarna-aktionerna. Anmäl dig till 7 maj
- 22 maj, klockan 18:00-19:00 – Tema: Ankomst och mottagande i Sverige. Anmäl dig till 22 maj
- 4 juni, klockan 18:00-19:00 – Tema: Traumahantering och lärdomar. Anmäl dig till 4 juni
Inträde för att delta på plats är 100 kronor och 50 kronor för att se sändningen direkt. Det är museets entréavgift för att kunna driva sin verksamhet. Att se sändningen i efterhand är kostnadsfritt.