På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vi deltar under FN-konferensen om hållbarhet i Stockholm

Sthlm50

I år, 2-3 juni arrangerar FN högnivåmötet Stockholm+50 där Sverige står som värd, tillsammans med Kenya. Då är det femtio år sedan FNs första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972. Detta är en möjlighet för oss som rörelse att dela våra erfarenheter och lära oss av andra.

Ambitionen med Stockholm+50 är att högtidlighålla 50-årsjubiléet, men också att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför. Initiativet uppmanar alla länder att ta gemensamt ansvar för de globala utmaningarna, som klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, och att hitta lösningar som kan bidra till en hållbar framtid.

Miljökriserna är humanitära kriser

Planetära kriser (klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar) leder idag till humanitära kriser som ytterst drabbar de allra mest utsatta. Frågan är inte ny för den humanitära sektorn eller för Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som i grunden lagt om sitt arbete när det gäller att minska risker och ställa om verksamheten. Exemplen på handfasta och hållbara humanitära insatser är många.

Svenska Röda Korset och representanter inom rödakors- och rödahalvmånerörelsen kommer vi att delta på olika vis för att sprida den kunskap vi har om hur klimatförändringar drabbar människor, hur vi jobbar med riskreducering, och för att dela lärdomar från vårt arbete med hållbarhet, nationellt och internationellt.

Ett sidoevenemang på temat ”Miljökriserna är humanitära kriser” organiseras av ICRC, IFRC, Kenyanska Röda Korset, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) och Svenska Röda Korset under konferensen, som äger rum på Älvsjömässan i Stockholm.

Vi kommer också att medverka på FN-förbundets evenemang på Kulturhuset. Där kommer medarbetare inom Second Hand-verksamheten berätta om vårt hållbarhetsarbete i Sverige, och en kollega från IFRC kommer att göra en kort dragning om så kallade nature based solutions.. Möjlighet finns att delta på plats och digitalt - Anmälan görs här.

Två stöd har tagits fram till kretsar som vill lyfta vårt arbete inom hållbarhet och second hand i samband med Stockholm+50,  en mall för debattartikel att skicka till exempelvis en lokaltidning och en bild att ladda ned och sprida via sociala medier.

Du hittar dem här, i Kunskapsbanken.

Andra aktiviteter och event som vi håller eller medverkar i, kommer att läggas in i Kalendariet.  

Läs mer om Stockholm+50 på konferensens egen hemsida (på engelska).

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!