Vi är på plats under Mänskliga Rättighetsdagarna 17–18 november

Efter att ha räddat sin dotter ur rasmassorna efter jordbävningen den 12 januari 2010 och skickat henne till närmaste sjukhus för behandling miste hon kontakten med dottern. Några månader senare, kunde Internationella rödakorskommittén hitta Saïda, som hade evakuerats till Guadeloupe. Nu återförenas nioåriga Saida med sin mor Salvanie.

Mänskliga Rättighetsdagarna äger rum upp på Conventum i Örebro och har temat ”Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet”. Vi finns på plats som utställare och deltar även i ett par seminarier.

Familjeåterförening – en rättighet för alla?
Torsdag 17 november 2022 15:00 - 15:30
Anna Garvander, enhetschef skydd och efterforskning, medverkar i seminariet anordnat av UNHCR, som tar upp rätten till familjeåterförening för flyktingar och andra personer med skyddsbehov.

Hur skapar vi ett tryggt och säkert liv för alla unga?
Fredag 18 november 2022 09:00 - 10:00
Fadi Barakat, styrelseledamot Svenska Röda Korset deltar i ett samtal om hur skapar ett samhälle som är tryggt och säkert för alla. Vad behöver dagens unga för stöd och åtgärder och hur ser utmaningarna ut utifrån ett socioekonomiskt perspektiv? 

Människorätten i kris
Fredag 18 november 2022 10:30 - 11:30
Anders Forsberg, tematisk rådgivare krishantering och beredskap medverkar i seminariet arrangerat av Länsstyrelserna som utifrån erfarenheterna från pandemin och nuvarande säkerhetspolitiska situation diskuterar arbetet med att värna mänskliga rättigheter i krissituationer. Vad kan det arbetet uppnå i praktiken och hur kommer vi dit? 

Social trygghet och krisberedskap – en fråga om var du bor?
Fredag 18 november 2022 12:00 - 12:30
Under fredagen arrangerar vi även seminariet med utgångspunkt i programmet Socialt hållbara städer och lyfter erfarenheter från kretsarbetet i Örebro, Linköping och Borlänge. Här medverkar även Anders Forsberg tematisk rådgivare krishantering och beredskap.
Vad har vi lärt oss av tidigare kriser?
Får kriser samma uppmärksamhet?
Hur kan långsiktigt områdesbaserat arbete förbereda oss för olika typer av kriser i framtiden?

Vi samverkar även med RKUF och Röda Korsets Folkhögskola för att finnas på plats i montern och presentera våra verksamheter.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!