Vet du och din krets hur du/ni ska göra om elen kopplas bort?

Bild från Röda Korsets tillfällig värmestuga i Vätö skola under de långa strömavbrottet 2019.

Nu är det vinter och kallt med minusgrader i stora delar av Sverige. Än så länge är elförsörjningen stabil men risken finns att elen kopplas bort, särskilt i södra Sverige. Risken ökar när det är kallt och elförbrukningen går upp.

Svenska kraftnät skriver på sin hemsida att dom inte planerar att stänga av elen i vintern men att det kan hända om det inte finns tillräckligt med el. Svenska kraftnät kommer troligen att upptäcka en eventuell elbrist dagen före och kommer då att informera om detta i media så att hushållen kan förbereda sig.
Om elen stängs kommer den troligtvis stängas av några timmar när elförbrukningen är som högst, på morgonen eller på kvällen. Det kan bli besvärligt om elen stängs av – redan efter en kort tid då värmen kan stängs av, du kan inte laga mat på spisen, mobilen går inte att ladda, delar av kollektivtrafiken kan stanna.

Hur kan du som privatperson förbereda dig?

Tänk gärna igenom vad det skulle innebära för dig och dina nära om det skulle hända. Ju bättre beredskap du har, desto lättare kan du hjälpa andra. Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig. Passa även på att se över din krislåda. Behöver den förnyas eller kompletteras? Här hittar du förslag på vad som kan vara bra att ha i sin krislåda.

Hur kan din krets förbereda sig?

Tänk gärna igenom vilka i ert område som skulle drabbas värst av ett elavbrott och fundera på om och hur ni kan hjälpa/stötta dem. Kan era lokaler fungera som värmestuga eller kan ni hjälpa till med laddning av mobiltelefoner? Kontakta gärna er kommun för att höra om kommunen har beredskap att bistå de som drabbas värst. Här finns tips och råd om vad ni som krets kan göra vid olika typer av kriser, bland annat strömavbrott.   

Har ni en krisberedskapsplan? Så bra! Börja gärna med att gå igenom den och se om den behöver uppdateras och skicka in uppdateringen till infoservice. Fundera gärna lite extra på om det finns det frivilliga som kan agera under ledigheterna?

Har ni ingen krisberedskap? Då kan ni kanske skissa på en, här finns hjälp och stöd hur ni skriver en krisberedskapsplan.

Ta hand om er!

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!