Vem deltar i väpnad konflikt?

Se vårt digitala seminarium i efterhand. Under seminariet berättar Angelica Widström, folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset, om grundläggande folkrättsliga regler i krig.

Den internationella väpnade konflikten i Ukraina har väckt starka reaktioner från omvärlden. Många stater har valt att bidra med humanitär nödhjälp, finansiellt stöd och även krigsmateriel, till ena eller andra parten i konflikten. Vi har även sett ett enormt personligt engagemang, tusentals människor har sökt sig till Ukraina för att bistå de drabbade av konflikten. Men var går egentligen gränsen mellan att stödja en part, och att själv bli en part i konflikten? Var går gränsen för hur du som civil kan agera utan att bli ett lagligt mål? Dessa frågor och många fler får du svar på under seminariet.

Seminariet hittar du på vår nya sida om folkrätt i Kunskapsbanken på Rednet. Där finns också mer information, webbkurser om krigets lagar och krigsbrott samt länkar till Röda Korsets webbsida, där vi fördjupar oss i folkrätten.

I Kunskapsbanken hittar du också mer information om hur emblemen ska skyddas och får användas i fred och krigstid.
Du kan även lära dig mer om våra sju grundprinciper.

Har du frågor om folkrätten eller vill veta mer om hur du kan engagera dig
Kontakta oss på folkratt@redcross.se!

Se på seminariet "Vem deltar i en väpnad konflikt?"

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!