Antal dödade hjälparbetare slog rekord. 281 anställda och volontärer miste livet i 19 länder. Bristen på respekt för internationell humanitär rätt och krigets lagar bidrog och värst drabbat var Gaza.
Den bristande säkerhetssituationen och sanktioner gjorde det mer utmanande för nödhjälp att nå de utsatta och drabbade på många platser.
Behoven var mycket större än möjligheterna att bistå, men Svenska Röda Korset fortsatte att rädda liv och lindra nöd på många platser i världen.
Sjukdomar
I början av året drabbades Zambia av kolera. Vi stärkte bland annat riskkommunikationen. Det hjälpte till att begränsa spridningen, så att vårdpersonalen kunde prioritera de som behövde hjälp.
I flera länder – till exempel Demokratiska Republiken Kongo, Burundi och Nigeria – växte antalet fall av infektionssjukdomen MPOX under året. Vi bidrog med tekniskt stöd för att koordinera och följa upp insatsen.
Med egna medel kunde vi också bistå Afghanska Röda Halvmånens vaccinering mot polio.
Konflikter
Den humanitära situationen till följd av konflikten i Palestina och framförallt Gaza blev alltmer desperat. Vi bidrog med olika typer av stöd genom främst Palestinska Röda Halvmånen, men också ICRC för att till exempel stärka hälsoinsatser och logistik, med fortsatt stora utmaningar att nå den drabbade befolkningen.
Konflikten i Gaza spred sig också under året, först till Libanon, och sedan Syrien. I Libanon blev konsekvensen bland annat att många människor tvingades på flykt inom landet. Tack vare bland annat företagsstöd kunde vi bidra med extra katastrofstöd till pågående samarbeten med Libanesiska Röda Korset. Förutom att bistå med tekniskt stöd för att stärka Syriska Röda halvmånens arbete undersöker vi om vi kan bidra med ytterligare ekonomiskt stöd.
En annan fruktansvärd konflikt, som inte alls synts lika mycket i media, fortsatte i Sudan. Internkonflikten har dödat tiotusentals och drivit cirka elva miljoner människor på flykt. Sudanesiska Röda halvmånen är ett exempel på varför det är viktigt att stötta och stärka lokala organisationer. När internationella aktörer inte har tillträde är det viktigt att den lokala organisationen kan nå ut, rädda liv och ge hopp. Vi fortsatte ge nödhjälp, stärka matsäkerhet och förbättra säkerheten för volontärer.
Krisen i Mellanöstern fortsatte under hela året och vi bistod med en insatsledare för att stötta Egyptiska Röda Halvmånen i den mycket komplicerade logistiken med att förhandla och nå fram med bistånd till framförallt Gaza. Vi gav också stöd till deras arbete med att ta emot människor på flykt från Sudan. Fler än 1,2 miljoner Sudaneser befinner sig nu i Egypten.
Våra systerföreningar fortsatte sitt arbete vid konflikter och flyktingströmmar på andra platser som Ukraina, Moldavien och Rumänien. Vi gav stöd med personal på plats.
Flyktingar
I Mozambique ledde en intern konflikt med ett stort antal internflyktingar till en katastrofinsats. Vi skickade en insatsledare för att leda operationen.
Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo-Kinshasa ledde till nya flyktingströmmar. Våra medel fokuserade på att stärka den nationella föreningens arbete för att skydda drabbade flyktinggrupper, till exempel barn, mot övergrepp och utsatthet.
Världens farligaste migrationsrutt ligger i Medelhavet, där flyktingar och migranter utsätts för oacceptabel risk. Vi är en viktig givare till den humanitära räddningsinsatsen som räddat tusentals liv. Förutom ekonomiskt stöd, bidrog vi med en erfaren medicinsk arbetsledare.
Naturkatastrofer
Vi fortsatte stötta Marockos Röda Halvmåne att nå de mest utsatta efter jordbävningen 2023 genom tekniskt stöd inom skydd, jämställdhet och inkludering. Den akuta insatsen vi ledde för att bistå med vatten och sanitet i de otillgängliga bergsområdena har lett till en global fallstudie som visar på ett innovativt och flexibelt sätt att nå ut.
Under våren drabbades stora delar av mellersta Afrika av översvämningar, exempelvis Kenya och Tanzania. Vi bidrog till våra systerföreningars insatser, tack vare bidrag från våra företagspartner.
Under hösten drabbades Sydsudan av ytterligare en utmaning genom kraftiga översvämningar i stora delar av landet. Vi fortsätter att bistå med personal på plats och insamlade medel.
De södra delarna av Afrika drabbades av torka. Vi bidrog regionalt med att koordinera verksamheten i olika drabbade länder och öka kunskapen bland andra aktörer om dessa kriser och vikten av samverkan. Vi bidrog också med en insatsledare i Mozambique.
Dessa katastrofer, som delvis är så kallade El Niño-effekter, påverkade inte minst tillgången på mat, framförallt i områden drabbade av torka.
I Brasilien ledde effekterna av El Niño till stora översvämningar. Vi bistod med vår expertis inom vatten- och sanitet.
Det låglänta och därmed utsatta Bangladesh drabbades av flera cykloner och översvämningar. Vi bistod Bangladesh Röda Halvmånen med personal på plats.
Senare under året drabbades även Myanmar, Vietnam och Filippinerna av tyfoner och översvämningar. Vi kunde hjälpa till tack vare pengar från företag.
Tack för ert insamlingsarbete!
I tider med stora behov är insamlade, flexibla medel enormt viktiga för att kunna bistå även i så kallade bortglömda kriser. Stort TACK därför till alla aktiva kretsar och volontärer men också företag som bidragit med pengar som ökat vår handlingskraft att agera snabbt och i enhetlighet med våra grundprinciper.