Världstoalettdagen! Så här jobbar vi med hygien och sanitet i Bangladesh

Varje år den 19 november uppmärksammar vi Världstoalettdagen. Vi gör detta för att berätta om det fantastiska arbete vi gör för att hjälpa de miljarder människor som saknar möjlighet att ta hand om avfall och mänsklig avföring på ett säkert sätt.

I år vill vi berätta om hur vi säkerställer anpassade latriner och hur Bangladesh Röda Halvmåne tillsammans med oss på Svenska Röda Korset arbetar för att tillgången till sanitet och hygien ska vara inkluderande och tillgänglig för alla.

Inkluderande och tillgänglig sanitetsanläggning: ett exempel från projektet WASH (Water, sanitation and hygiene) i Cox's Bazar, Bangladesh

Md Ayub, en 32-årig man, bor i ett flyktingläger med sin fru och sina två barn. Han har två funktionshinder.

- Jag har inga ord för att beskriva hur mycket jag har lidit. Jag måste krypa överallt, varje dag för att ta mig fram eftersom jag inte har någon rullstol. Att släpa mig fram på marken gör att mina kläder blir smutsiga. Latrinen är alltid smutsig och svår att använda. Det finns ingen stödjande ledstång bakom latrinhålet. När jag använder den måste jag duscha direkt efter. Förut brukade jag äta väldigt lite mat eftersom jag var rädd för att gå till latrinen. Vägen till latrinhålet är lång och den blir blöt under regnperioden. Jag hade behövt en latrin nära hemmet för att slippa krypa så långt.

- Nu har jag tur. Jag har fått en särskild latrin nära mitt hus med en separat upphöjd toalettsits och handtag på båda sidor av sitsen. Vägen till latrinen har förbättrats. Jag kan lätt öppna och stänga latrinens dörrar med justerade dörrlås. Jag kan också hålla den särskilda toaletten ren efter användning med hjälp av ett flyttbart lock och det finns en annan gemensam toalett för allmänt bruk. Jag uppskattar verkligen hur Svenska Röda Korset och Bangladesh Röda Halvmåne har anpassat latrinen efter mina behov.

Läs mer om vårt arbete inom vatten och sanitet: https://www.rodakorset.se/vad-vi-gor/halsa-och-vard/vatten-och-sanitet/

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!