Världshälsodagen: miljö och hälsa går hand i hand

Solceller på hälsoklinikens tak i Syrien

Solceller på taket på hälsokliniker är ett exempel på hur vi kan förbättra hälsa på flera sätt.

Idag den 7 april är det Världshälsodagen. Årets tema handlar om att belysa hur miljö och hälsa går hand i hand. 

Miljöföroreningar bidrar till en rad sjukdomar som bara ökar i befolkningen, och därför är årets fokus att vi måste agera nu för att hålla båda människan och miljön hälsosam.

Ett exempel vi vill lyfta är vårt arbete i Syrien där vi på Svenska Röda Korset har arbetat ihop med Syriska Rödahalvmånen i många år, och vi stödjer flera kliniker som jobbar med sjukvård som når många av de mest utsatta människorna i Syrien. En sak som vi är stolta över är att vi just nu håller på att installera solceller på våra kliniker för att bli mindre beroende av bränsle. Det är bra både för miljön, men också för de som jobbar och besöker våra kliniker som slipper befinna sig i en bullrig miljö med mycket utsläpp. Solcellerna har möjliggjort att klinikerna kan värma upp sina lokaler på ett miljövänligt sätt och ha tillgång till el för att kunna genomföra undersökningar, ta blodprover och administrera. Vi sträva efter att alltid jobba med det vi kallar för ”greening”, alltså att vi har ett miljötänk i alla våra insatser. Detta är ett konkret exempel på hur det kan visa sig!

Läs mer om vårt arbete i Syrien

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!