Seminarium - varför FN:s klimattoppmöte är viktigt för Röda Korset

Volontär hjälper kvinna med barn vid en översvämning

Ibland ställs fortfarande frågan: ”Varför engagerar sig Röda Korset i klimatfrågan? Vi är ju ingen klimatorganisation?” Nej, vi är inte en klimatorganisation men en humanitär organisation som dagligen hanterar de humanitära konsekvenserna av klimatförändringarna.

Vi ser redan idag att klimatförändringarna får förödande konsekvenser för människor världen över. Hårdast slår det mot människor som redan befinner sig i störst utsatthet. Och precis därför behöver Rödakorsrörelsen bidra med viktiga perspektiv i debatten.

I december 2023 samlades beslutsfattare, företag och organisationer från 200 länder i Dubai för FN:s 28e toppmöte om klimatet, COP28. COP-mötena är en årlig uppföljning på Parisavtalet och för Rödakors- och rödahalvmånerörelsen har detta blivit ett viktigt forum för att belysa de humanitära konsekvenserna av klimatförändringarna. Under COP28 i Dubai deltog Federationen samt representanter från ett 30-tal nationella Rödakors- och rödahalvmåneföreningar.

Men varför är COP-mötena viktiga för Röda Korset? Vilka frågor driver Röda Korset på dessa möten? Och vad var det egentligen som beslutades av parterna vid COP28 i Dubai? Missa inte nedan seminarium.

Se lunchseminarium här

Lena B. Hansson, Senior Policyrådgivare på Internationella avdelningen och Lotta Schneider, organisationsutvecklare på Generalsekreterarens stab med fokus på klimat- och hållbarhetsfrågor diskuterade vidare under ett lunchseminarium den 23 januari, nu kan du se det i efterhand.

(Tyvärr föll de första 3 minuterna bort i inspelningen).

Lunchseminarium om varför FN:s klimattoppmöte är viktigt för Röda Korset

 

Videon som spelas i ovan presentation finns att se nedan.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!