Vårdförmedlingen stödjer dig som möter migranter

Patientsamtal vårdförmedlingen

Du vet väl att Röda Korsets Vårdförmedling ger stöd till dig som möter migranter i utsatthet i frågor som handlar om rätten till vård?

Du kan få veta mer om vårt arbete och hur vi tillsammans kan stärka utsatta migranters tillgång till vård. Måndag 22 april har vi en digital informationsträff där vi berättar mer om hur vi arbetar och hur vi kan hjälpa dig som träffar papperslösa, asylsökande och personer under massflyktsdirektivet.

Du kan fortfarande anmäla dig

Det blir fler tillfällen framöver om man inte har möjlighet just detta datum. Du är alltid välkommen att kontakta papperslos@redcross.se om du har frågor om rätten till vård eller vårdförmedlingens arbete.

Anmäl dig till träffen 22 april

Mer information om vårdförmedlingen

 

Bakgrund Vårdförmedlingen och rätten till vård

Vårdförmedlingen har funnits i Röda Korsets regi sedan 2006. Den ingår just nu i projektet AMIRA II som syftar till att utveckla samverkan mellan olika verksamheter och att fler insatser för stöd vid avslag och återvändande ska nå målgruppen.

På Vårdförmedlingen arbetar fyra sjuksköterskor och en kurator/socionom. Vår fysiska mottagning finns i Stockholm på Röda Korsets kontor, men vi arbetar också uppsökande inom Stockholmsområdet och försöker finnas där målgruppen befinner sig. Antingen på platser där Röda Korsets kretsar har verksamhet eller via övriga civilsamhället. Vi når ut nationellt via vår telefonrådgivning, mejl och sms-telefon. Vi har daglig kontakt med patienter, vårdpersonal och andra från hela landet.

Innan lagen från 1 juli 2013 (Lag 2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd trädde i kraft, hade vuxna papperslösa och asylsökande endast tillgång till minimal vård. Det vill säga, endast akutsjukvård och man fick dessutom bekosta hela vården själv. Lagen från 2013 ger papperslösa och asylsökande rätt till akut vård och hälsovård "som ej kan anstå". Det inkluderar tandvård, mödravård, preventivmedelsrådgivning, abort och relaterade mediciner för en avgift på 50 kr. Samma nivå av vård ges till personer som lever under massflyktsdirektivet. Lagen ger också tillgång till vård för alla barn som ska erbjudas samma nivå av hälsovård som folkbokförda barn.

Enligt Socialstyrelsen är ”Vård som ej kan anstå” ett begrepp som inte är förenligt med vetenskap, medicinsk etik eller mänskliga rättigheter och därför är det den medicinskt ansvariga personalen som avgör vad som kan anstå eller ej. Trots detta är begreppet förvirrande och försätter patienter i onödigt lidande och vårdpersonal i etiska dilemman som försvårar möjligheterna för att ge vård. Vårdförmedlingen företräder därför patienter när hinder uppstår i kontakt med vården.

AMIRA II (Assisting Migrants in Return and Asylum)

För mer info om stöd vid avslag och återvändande: Stöd vid avslag och återvändande (rodakorset.se)

För stöd till individer eller i övrigt kopplat till avslag på asylansökan och återvändande kan du nås oss på returnsupport@redcross.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!