Vår roll i väpnad konflikt – dilemman att diskutera

Varför är det så viktigt med neutralitet?

Under Riksstämman i juni fick deltagarna chansen att fundera på sin och kretsens roll i händelse av väpnad konflikt i Sverige. Detta genom att diskutera två olika dilemman som vi som rödakorsare skulle kunna ställas inför.

En stor skillnad på hur vi på Röda Korset agerar i situationer av väpnad konflikt i jämförelse med andra kriser är att en krigssituation innebär att vi och resten av Sverige måste förhålla oss till ett helt annat lagrum än i fredstid.

Krigets lagar ger skydd

Den internationella humanitära rätten, krigets lagar, börjar gälla i Sverige så fort Sverige deltar i en väpnad konflikt. Förutom ett utbrett skydd för alla civila som inte deltar i stridigheter innehåller den även en rad rättigheter som är unika för oss som humanitär organisation och rödakorsförening. Den skyddar oss och vår verksamhet, men sätter även upp ramar för hur vi ska bete oss för att behålla vårt juridiska skydd mot attack och inte utsätta oss själva, kollegor eller de vi finns till för att ge stöd för onödiga risker.

Med grundprinciperna som kompass

Oavsett vilken kris vi står inför eller vilken typ av verksamhet vi bedriver kan vi alltid stå stadiga i våra grundprinciper. De är alltid vår ledstjärna och viktigt att ha med även svåra tider, inte minst i händelse av väpnad konflikt i Sverige.

Två dilemman att diskutera

För att bidra till en ökad beredskap för väpnad konflikt finns en övning, med två scenarios, som kan skrivas ut och användas i kretsen. Övningen går ut på att deltagarna blir introducerade till ett dilemma som ska leda till diskussioner om kretsens och rödakorsarens roll, ansvar och skydd i händelse av väpnad konflikt i Sverige.

Dilemman och instruktioner hittar du på vår sida om folkrätt i Kunskapsbanken på Rednet. Där finns också mer information, länkar till våra webbkurser samt ett inspelat seminarium om deltagande i väpnad konflikt.

Frågor?

Tveka inte att kontakta folkratt@redcross.se.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!