Vill du vara en del av vår kretsstyrelse?

Anders Westman tillsammans med Gullvi Andersson vid Röda Korsets informationsbord på Krisberedskapsveckan (september 2021) i Kungsbacka kommun.

Det är frågan som många valberedare ställer till personer som de känner eller känner till, i dessa tider.

Om några månader är det dags igen för kretsens stämma (årsmöte) och då är det också en del förtroendevalda som brukar lämna sin plats till förfogande. Här har valberedningen en otroligt viktig roll för att hitta de där drivande och engagerade personerna som vill ta ansvar för Röda Korsets krets och dess verksamhet.

I Kungsbacka har kretsen använt sig av ReachMee på ett framgångsrikt sätt. Gullvi Andersson som är viceordförande för kretsen berättar att hon hjälpte valberedningen att lägga upp en annons för ett styrelseledamotuppdrag på ReachMee.

- Det var väldigt enkelt att använda sig av den, jag lyckades att göra det helt utan utbildning. Tack vare annonsen så hittade valberedningen en person som idag är styrelseledamot. Han var nyinflyttad i kommunen och ville aktivera sig i en förening och hittade lämpligt nog den här annonsen, berättar Gullvi.

Introduktion är grundläggande

Annars berättar Gullvi att valberedningen tillsammans med styrelsen använder sig mest av “träskoreklam”, dvs sprida ordet bland sina vänner och bekanta. Det är så de har hittat frivilliga både till verksamhet och förtroendeuppdrag. Här gäller det att vara en god ambassadör och berätta om allt fantastiskt som Röda Korset gör.

Introduktion till de nya kandidaterna är grundläggande, för när du väl har hittat personer som vill engagera sig är det viktigt att de får en bra beskrivning av sitt uppdrag men också om organisationen som helhet.

- Vi körde en introduktion utomhus under pandemin där vi berättade om uppdragen och lämnade över en kasse med material från Röda Korset till de nya frivilliga och förtroendevalda. Det gick bra trots allt, avslutar Gullvi.

Stöd

För dig som är valberedare finns det stöd att få. Du kan gå på en valberedningsträff för att hämta in kunskaper om valberedningsarbetet och för att få tips och råd av andra valberedare runt om i landet. Gå in på kalendariet och anmäl dig.

Du kan också ladda ner materialet Så arbetar valberedningen som ger handfasta tips till dig som är valberedare för hur du kan gå till väga för att nå ut till och hitta lämpliga personer till olika förtroendeuppdrag. Du hittar materialet i Kunskapsbanken - Så arbetar valberedningen.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!