På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vägledning för inköp till riskgrupper

Överlämning av matkassar till äldre kvinna från frivillig rödakorsare.

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring riskgrupper för covid-19 har behovet av inköp till riskgrupper växt snabbt de senaste veckorna. Det är redan över 40 kretsar som runt om i Sverige arbetar med inköp och leverans – helt fantastiskt!

Folkhälsomyndigheten rekommenderar under rådande läge att personer över 70 år samt övriga riskgrupper ska begränsa kontakten med andra människor så långt det går under en tid framöver och har ett behov av stöd med inköp av mat och andra varor. Runt om i landet mobiliserar nu kretsar för att stötta äldre och andra riskgrupper. Som ett led i detta slöts ett avtal mellan Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Sveriges kommuner och regioner (SKR) och fem av Sveriges största frivilligorganisationer den 25 mars. 


På Kunskapsbanken finns nu vägledningsmaterial för kretsar som arbetar med inköp till riskgrupper. Det finns bland annat material till alla kretsar som tagit på sig rollen som koordinerande organisation inom ramen för MSB-uppdraget. Men det finns även råd och stöd för kretsar som sen tidigare arbetar med matleveranser. Informationenuppdateras kontinuerligt. Vi arbetar just nu tillsammans med kommuner och apotek med att ta fram riktlinjer och stöd för de som arbetar med inköp av medicin så att det sker på ett tryggt sätt.

Allt material finns samlat på Kunskapsbanken


Samarbete med ICA kring matleveranser

Svenska Röda Korset har sen många år ett samarbete med ICA. Det är redan idag många kretsar som lokalt samarbetar med ICA-handlare för att förenkla matdistributionen. ICA har skickat ut information till sina handlare och uppmanat dem att vara behjälpliga när Röda Korset kontaktar dem med frågor kring matleverans. Det kan handla om extra öppettider eller andra lösningar som förenklar er verksamhet. Ta gärna kontakt med den lokala ICA-handlaren och se hur de kan stötta er.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!