På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vägen till att bli vaccineringsstödjare

Elly Branhammar, vaccineringsstödjare från Dalby rödakorskrets, stöttar när hemtjänstpersonal blir vaccinerade.

För dig som frivillig erbjuds nu en gemensam introduktion som ordnas digitalt varje måndag.

Vaccineringen mot covid-19 har startat i hela landet och många kretsar förbereder sig för att hjälpa till. 

På ett par orter har de frivilliga redan börjat, då för att hjälpa till när personalen inom vård och omsorg vaccineras. På bilden ser du Elly Branhammar, vaccineringsstödjare från Dalby rödakorskrets, som stöttar när hemtjänstpersonal blir vaccinerade.

Men för de allra flesta börjar vaccineringsinsatsen senare i vår när allmänheten ska vaccineras. I dagsläget pågår en dialog med drygt hälften av landets sjukvårdsregioner, och även om regionernas planer inte är helt färdiga än så står det klart att vårt stöd är efterfrågat. När en förfrågan från en region når Röda Korsets infoservice, informeras de aktuella kretsarna som bestämmer om eventuell insats. Om en inte fått någon förfrågan men gärna vill bistå, kan man ta egen kontakt med regionen eller lokala vårdcentraler.

Stöd för kretsar och frivilliga

För kretsar som vill hjälpa till finns det stöd att få. Regelbundet ordnas möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan kretsar som planerar eller funderar på att göra en insats. För frivilliga, vaccineringsstödjare som vi valt att kalla frivilliguppdraget, ordnas en introduktion för vaccineringsstödjare varje måndag kl. 17-18.

Checklistor för såväl kretsen i kontakt med sjukvården, för de frivilliga samt avtalsmall med sjukvården finns samlat i Kunskapsbanken - Stöd vid vaccinationer. I rekryteringsverktyget ReachMee finns en färdig mall för att annonsera efter vaccineringsstödjare som kan anpassas efter lokala förutsättningar.

Välkommen att kontakta infoservice om du har fler frågor.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!