Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Kriget i Ukraina och generalsekreterare Ulrika Modéer

Vad kan vi lära av kriget i Ukraina?

Vad kan vi lära av kriget i Ukraina?

Efter snart tre år av oavbrutet krig i Ukraina är behoven fortfarande enorma. Vi fortsätter att kämpa på plats, för att nå de som behöver hjälp. Samtidigt har vi lärdomar för hur beredskapen i Sverige kan bli bättre.

Stödet har varit starkt sedan konflikten i Ukraina eskalerade 2022, både från Sverige och från andra länder. Men med tid har stödet börjat mattas av. Nu ser vi hur de mest utsatta riskerar att bli utan hjälp.  

- Vi måste påminna oss om att bakom nyhetsrubriker om att ett flerbostadshus träffats av en missil finns de drabbade: någons mamma, pappa, barn eller mormor har dött. Människor har förlorat sina hem, ägodelar och identitetshandlingar, skriver generalsekreterare Ulrika Modéer i en debattartikel med Maksym Dotsenko, generaldirektör Ukrainska Röda Korset. 

Tuffa och kalla vintermånader i Ukraina 

Inför den pågående vintern har Ukrainska Röda Korset med stöd från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen levererat: 

  • Över 500 elgeneratorer till sjukhus och mottagningscenter 
  • Solpaneler, power banks och ficklampor till samhällen utan kontakt med elnätet 
  • Byggmaterial till tusentals familjer för att reparera sina skadade hem 
  • Filtar och hygienkit för att fler ska kunna överleva i vinter 

Vad kan vi lära oss av Ukraina i Sverige? 

Just nu pågår Folk och Försvar, den årliga konferensen i Sälen.

I Sverige talas det ofta om att vi behöver lära av erfarenheter från Ukraina. Från Röda Korsets sida har vi några viktiga lärdomar: 

  1. Fler ska få kunskap i första hjälpen. Redan de tre första månaderna 2022 utbildade Röda Korset i Ukraina 46 000 personer i första hjälpen. Vid år 2030 ska vi nå 60 000 deltagare i Sverige varje år med våra utbildningar.
  2. Det behövs insatser mot psykisk ohälsa. Upplevelser från krig och flykt kan skada en människa för livet. Röda Korset i 25 europeiska länder har en gemensam plattform för psykisk hälsa och stöd. I Ukraina kan vi därför erbjuda allt från barnvänliga platser för lek till stödlinjer.  
  3. Vi måste öka kunskapen om krigets lagar. Vi vet att när krigets lagar respekteras så minskar det civila lidandet. Nu behöver kunskaperna om krigets lagar stärkas hos alla aktörer inom det svenska totalförsvaret.   
  4. Gör det tydligt hur människor ska skyddas i krig. Det är positivt att regeringen och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ska utveckla befolkningsskyddet i Sverige. I det arbetet deltar vi för att fler ska kunna skyddas. Vi bidrar gärna också med erfarenheter från exempelvis Ukraina. 
  5. Civilsamhället måste stöttas. Det är ofta aktörer som Röda Korset som ser till att nödhjälpen faktiskt kommer fram. Som i Ukraina. Det behövs en stark lokal kapacitet i Sverige, tillsammans med ett ökat samarbete mellan myndigheter, näringsliv och civilsamhället.  
     

Ta del av hela debattartikeln 

Läs mer på vår hemsida om Ukraina