Vad händer med inskickade motioner?

Riksstämman 2019

För några veckor sedan var det sista datum för att lämna in motioner till årets Riksstämma. Men vad händer med motionerna nu?

För det första vad, är en motion till Riksstämman?

En motion till Riksstämman är ett förslag som ska beröra vad eller hur vi ska jobba inom Röda Korset för att vara en relevant humanitär organisation. Det ska vara en fråga som rör hela organisationen och innehåller förslag på förändring eller utveckling inom ett område. Bara medlemmar i Röda Korset kan skicka in en motion till Riksstämman.

I år kom det in 42 motioner

Årets motioner rör många olika ämnen. Bland annat krisberedskap, utbildningsfrågor, hållbarhet, frivillig och medlems-frågor, Första Hjälpen, migration och våra stadgar.

Här kan du läsa alla inskickade motioner. 

Vad händer med motionerna nu?

Svenska Röda Korsets styrelse tittar på alla motioner som har skickats in och lämnar ett svar till varje motion. Detta svar kallas ett yttrande. Styrelsen ger i sitt yttrande sin syn på motionen, hur de tänker att frågan ska behandlas och ger ett förslag till beslut för Riksstämman att ta ställning till.

Alla motioner och yttranden över motioner finns med i riksstämmohandlingarna, som tillgängliggörs på Rednet senast fem veckor innan Riksstämman äger rum. I år infaller det i mitten av april.

Riksstämmohandlingarna kommer du att hitta på sidan om Program och riksstämmohandlingar i Kunskapsbanken

På Riksstämman tas beslut om alla motioner

I år genomförs Riksstämman digitalt 23-30 maj. På Riksstämman deltar och röstar riksstämmoombud, valda medlemmar som representerar kretsen/kretsarna i sin kommun. Besluten som tas på Riksstämman, gäller för alla inom hela Svenska Röda Korset. Riksstämman är vårt högsta beslutande organ.

Har du tankar kring en motion eller styrelsens motionssvar?

Kanske håller du med ett särskilt förslag, eller vill se et annat sätt att lösa frågan? Den typen av tankar och medskick hjälper riksstämmoombudet att representera sin kommun. Prata med din kretsstyrelse för att komma i kontakt med den som är riksstämmoombud, för att hjälpa hen att förbereda sig och genomföra sitt uppdrag på Riksstämman på bästa sätt.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!