Vad gör du och din krets vid en översvämning?

Krisexpert Daniel Norman

De senaste veckorna har vi nåtts av flera rapporter och varningar om att det på flera ställen runt om i landet är mycket vatten i åar, bäckar, sjöar och andra vattendrag.

Höga vattenflöden, som det kallas, kan få allvarliga följder både för samhället och för människor. Det kan bland annat göra att hus, särskilt källare, blir översvämmade, att vägar blir oframkomliga vilket gör att personer kan bli isolerade och risken för ras och jordskred ökar vilket kan leda till att fastigheter kan behöva evakueras.   

Hur kan ni som krets hjälpa till?

Fundera först på vad ni kan hjälpa till med, ta gärna stöd av er krisberedskapsplan – om ni har en sådan. Ni kanske kan bistå med att förbereda och bemanna en uppsamlingsplats dit eventuella människor som måste evakueras kan vända sig?  Kanske ni kan hjälpa till med frivilligsamordning? Eller har ni kanske materiellt stöd så exempelvis filtar, kläder, stormkök eller mat att erbjuda? Ta sedan kontakt med kommunen och säga att ni finns och att ni vill hjälpa till.  

På kunskapsbankens sida Tips och råd inför olika insatser vid kriser kan du läsa mer om vad ni som krets kan göra vid översvämningar. Glöm inte att kontakta TiB om ni behöver hjälp och stöd eller om ni har en insats igång.  

Vi vill också uppmana er att följa utvecklingen framöver och att konsekvenserna av dessa höga flöden kan kvarstå länge.  

rodakorset.se kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot översvämningar. På krisinformation.se finns aktuell och uppdaterad information om läget. Lyssna på din lokala P4-kanal för senaste lokala informationen. 

Som privatperson finns det flera saker att tänka på för att skydda dig ifall du skulle råka ut för höga vattenflöden eller en översvämning - i videon nedanför delar Daniel Norman med sig av några tips! 

 

Daniel Norman - krisexpert

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!