Vad gjorde kretsarna under beredskapsveckan 2023?

Krisstödsövning 2023

Inför beredskapsveckan 2023 satte MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) prägeln på veckan genom att utse övning som temat för veckan.

I samband med detta lanserade MSB sitt verktyg ”Sju dagar” för att på individnivå öva sin hemberedskap.

Från rödakorshåll har kretsar runt om i landet genomfört många andra aktiviteter, både själva och tillsammans med andra aktörer. Några goda exempel kommer från flera kretsar i Värmland där aktiviteten varit hög under veckan. Tillsammans med flera aktörer i regionen har länsstyrelsen tagit fram en Exitainer, det vill säga en container som blivit ombyggd till att föreställa en lägenhet. Inne i Exitainern har förbipasserande medborgare kunnat testa på olika utmaningar som uppstår vid strömavbrott, såsom att laga mat, gå på toa och hålla värmen under natten. Flera kretsar har stått tillsammans med Länsstyrelsen och informerat om beredskap då Exitainern rest runt genom Värmland. 

Anette Axelsson Juul berättar om aktiviteterna runt om i Värmland: 

- Länsstyrelsen ville ha med oss från Röda Korset och andra frivilligorganisationer redan i början av utformningen av Exitainern och planeringen av informationskampanjen under beredskapsveckan. Vi har varit med och visat upp Exitainern samtidigt som vi har informerat om vårt arbete med lokal krisberedskap. 

På andra ställen i Värmland har kretsarna utfört egna aktiviteter med informationsspridning. Årjängbygdens rödakorskrets har informerat om matberedskap och visat hur du kan laga mat på spritkök. I Forshaga har kretsen ordnat aktiviteter för barn som också gett dem viktig kunskap om beredskap.  

Arbetet under beredskapsveckan är bara toppen på isberget av allt beredskapsarbete som pågår bland kretsarna i Sverige. Eftersom beredskapsveckans tema var öva kommer vi att följa upp den med att lansera del två av Svenska Röda Korsets krisberedskapsövning 2023. För er kretsar som inte testat att genomföra del ett av övningen hittar ni information och materialet HÄR 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!