Vad är en Beta?

Inom projektet Ett Röda Korset på nätet pratar vi ofta om Beta men vad är det egentligen?

Så här skriver Wikipedia att en beta är: "An early version of a program or application that contains most of the major features but is not yet complete. Sometimes these versions are released only to a select group of people, or to the general public, for testing and feedback. This is the second major stage of development following the alpha version and comes before the release candidate."

Det stämmer med hur vi ser på det. I maj kommer vi öppna upp den nya externwebben för alla våra vänner. Dvs alla röda korsare (och våra vänner) som kan få tillgång till länken och lösenordet. Det kommer vara en specifik webbadress för betan, planen är beta.rödakorset.se. Vi behöver också lägga den bakom ett lösenord eftersom vi inte vill att den som söker efter Röda Korset ska hamna på betan utan på den gamla webben ett tag till.

Vår betaversion kommer inte innehåll riktigt allt som den nya webben kommer behöva ha i framtiden, viss utveckling, både av innehåll och funktionalitet kommer fortfarande varar pågående och vi kommer släppa nytt allteftersom.

Men tillräckligt mycket kommer vara klart för att ni ska kunna få en känsla av den nya webben. Och för att vi, om vi får in trafik till webben ska kunna börja mäta hur den fungerar och börja utvärdera om vi behöver justera något.

När man jobbar Agilt så är det så här man vill jobba. Släppa en bas så fort som möjligt och sedan samla in data och utvärdera och hela tiden fixa och bygga på. Annars finns det risk för att man lägger massa kraft på att utveckla något som inte riktigt blev rätt.

Det är alltid en avvägning hur bra något behöver vara innan man visar upp sin nya produkt och släpper in användarna. Och det handlar egentligen inte bara om mjukvaruutveckling utan lika mycket om när vi skriver en rapport eller tar fram en plan. Men vill man vara transparent och få input och samverka kring något så måste man ju vara öppen även med en ofärdig produkt. Det kräver förtroende för varandra, mod, tillit och respekt! Vi har haft många diskussioner om när vi ska öppna dörrarna men i slutänden…

… i Ett Röda Korset vill vi vara transparenta, vi vill ha dialog och vi vill jobba Agilt och datadrivet. Därför väljer vi att våga släppa in er så fort vi kan. Vi hoppas att ni kommer uppskatta det, och att ni ser det som positivt snarare än att ni blir negativa om inte allt fungerar, att ni har tillit till oss och att vi har en plan för att det ska fungera på ett bra sätt i slutänden och att vi har gjort relevanta avvägningar. Samtidigt så vill vi förstås gärna höra vad ni tycker, det kan ju vara saker som vi inte tänkt på som vi inte kunnat förutspå. Därför kommer vi när vi släpper Betan också vara tydliga med vad vi vet inte är klart och hur ni kan komma in med åsikter om det ni testar.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!