Just nu går det inte att boka resor till och från Riksstämman i Karlstad på grund av banarbeten. Ni som ska boka via Tranås resebyrå behöver avvakta till att SJ har släppt biljetterna. Enligt SJ planeras detta ske i slutet av mars. När biljetter går att boka skickas även självbokningslänk ut till er som har valt det alternativet.

Umeåkretsen får stöd av matvarubutiker

Bild på frivilliga i ett trapphus efter att de levererat matkassar till riskgrupper under coronapandemin 2020.

I arbetet med att hjälpa riskgrupper under coronautbrottet stötte Umeåkretsen på problem vid inköp hos Coop. Såhär berättar Nils Rådström, samordnare i kretsen, om hur de löste utmaningen.

Röda Korset Umeåkretsen ingår i ett samarbete lokalt med Frivilligcentralen i Umeå, Svenska Kyrkan och Umeå Stadsmission. Bland annat hjälper vi personer i riskgrupper för covid19 att handla på matvarubutiker och apotek.

Tidigt inledde vi ett samarbete med ett par ICA-butiker så att de fakturerar kunderna direkt för att de frivilliga inte ska behöva hantera pengar. Hos Coop var det dock mer komplicerat med inköpen på grund av deras centraliserade betalningssystem. Kontakt togs då med Coop Nord (som omfattar Västerbotten, Västernorrland och Jämtland) och berättade om utmaningen vilket snabbt fick igång ett samtal om hur detta skulle lösas. På några dagar kom beskedet att alla Coop-butiker inom Coop Nord är öppna för att fakturera privatpersoner. Detta var över våra förväntningar, men bara ett exempel på hur mycket medmänsklighet och samarbetsvilja som vi har mött under den senaste tiden.

Om er krets arbetar med matleveranser till riskgrupper finns flera möjligheter till stöd. Är ni en krets i något av ovanstående län är Coop ett bra alternativ. Röda Korset har också ett samarbete med ICA Sverige som möjliggör till praktiskt stöd för kretsar. ICA Sverige har skickat info till sina ICA-handlare med en uppmaning att stötta kretsar som hör av sig. Vilket stöd som erbjuds avgörs utifrån kretsens behov och vilka möjligheter ICA-handlaren har. Exempel på stöd är betallösningar, separata öppettider och annat som förenklar verksamheten för kretsen.

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!