Tyra har varit engagerad i Röda Korset sedan 1953

Tyra Lindfors

Året var 1953 när Tyra Lindfors blev medlem och aktiv i Röda Korset i Pajala. Tyra blev snabbt invald i styrelsen och aktiv i kretsens verksamheter. Under åren har hon både suttit i den lokala styrelsen, distriktsstyrelsen och regionrådet. I regionrådet var Tyra aktiv och gjorde kretsbesök från Karesuando till Haparanda. Tyra har också varit ombud på Riksstämman fem gånger. Men varmast om hjärtat är nog rödakorskunskapen.

“Röda Korset räddade mig när jag blev pensionär” 

Tyra blev utbildare i rödakorskunskapen 2003 och har genomfört otaliga utbildningar. “Röda Korset räddade mig när jag blev pensionär”, säger Tyra och beskriver att uppdraget som utbildare var perfekt när hon blivit pensionerad lärare. Nu fick hon fortsätta att utbilda och göra det som hon hade gjort hela sitt liv.  När Tyra utbildar gillar hon mest att prata om Röda Korset som pionjär. Allt det som Röda Korset var först med att starta upp och tillgodose och som nu har tagits över av samhället och blivit en självklar tillgång och rättighet i människors liv. Det är så många som inte vet vad Röda Korset har betytt beskriver hon.  

“Röda Korset pionjärer i så mycket!” 

Kretsen i Pajala har funnits sedan 1920 och haft 100 aktiva år.  Tyra berättar att under 50-talet var kretsen verksam i sommarkolonier för barn. Röda Korset var också med och startade matbespisning i skolor och var således pionjärer i det som vi ser som en självklarhet idag. Under 60-talet köpte Röda Korset utrustning för fotvård och rullstolar som överlämnades till de äldre på äldreboenden. På den tiden hade kretsarna förråd med rullstolar, käppar, hjälpmedel för toalettstolar och sänglinnen som användes för att ge stöd till äldre och till de mest utsatta. Tyra berättar om en kvinna som hade fått lakan och sänglinnen av Röda Korset eftersom hon skulle vårdas i hemmet. Då samlades flera i byn för att se hur fint hon fick ligga på vita fina lakan. På 70-talet började kretsen med sommarpromenader för äldre på ålderdomshemmet, i rullstolar som hade införskaffats av Röda Korset. En mycket uppskattad verksamhet som består än idag. Tyra berättar också att kretsen ägnat sig mycket åt insamling, de brukade bland annat knacka dörr och värva medlemmar och samla in pengar. Det anordnades också baserar, uppvisningar, försäljning av alster som skapats, och mycket mer. En särskild insamling hon minns är till förmån för de drabbade i Biafra och Vietnam. Röda Korsets mötesplats och second hand har också funnits länge i Pajala och går jättebra. Frivilliga ställer upp även på lördagar berättar Tyra. Röda Korset second hand var också en viktig mötesplats för kretsen verksamheter under flyktingkrisen 2015.  

“Jag gör det!” 

Tyra har varit aktiv i Röda Korset i snart 70 år. Vad är det då som fått Tyra att fortsätta i så många år. Tyra berättar att när hon började sitt engagemang var det inga andra kompisar som blev engagerad samtidigt, hon var yngst. “Jag är en sådan människa som vill vara engagerad, vara aktiv i föreningar och hjälpa andra”. Hon understryker sitt engagemang som just aktivt, så fort det är något som behöver göras har hon lätt att svara: “Jag gör det!”. “Det är också väldigt roligt och socialt, särskilt som utbildare. Man träffar så mycket folk, trevliga människor som har samma intressen. Det känns därför förfärligt att inte kunna hjälpa till nu under pandemin, särskilt nu när vår second hand-butik flyttat till nya lokaler”, berättar Tyra. 

“Jag är så stolt över mitt märke.” 

Att Tyra fortsätter sitt engagemang är det ingen tvekan om. “Jag kommer jobba så mycket jag hinner och orkar. Och fortsätta som medlem!”. På bilden ser vi Tyra med Röda Korsets medlemsmärke från 50-talet. “Många brukar tro att jag går omkring med en medalj. Jag är så stolt över mitt märke”. 

Pajala Rödakorskrets har fyllt 100 år, här kan du läsa om kretsens 100 aktiva år. 

Fler nyheter

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!