Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Stödgrupp för sörjande

Tsunamikatastrofen 20 år

Tsunamikatastrofen 20 år

Jordbävningen och tsunamin i Indiska oceanen var den enskilt mest förödande katastrofen i modern historia. Den 26 december 2004 och under de efterföljande dagarna, såg världen i fasa när den verkliga omfattningen av katastrofen blev uppenbar.

Minst 226 000 liv gick förlorade, miljontals hem förstördes och hela samhällen sveptes bort. Tsunamins fulla omfattning kändes längs kusterna i 14 länder. Spåret av förödelse efter katastrofen sträckte sig från Sumatra i Indonesien till Somalias stränder.

I Thailand fanns 16 000 svenskar för att fira jul och nyår. 543 omkom i flodvågorna varav en på Sri Lanka. En nationell katastrof var ett faktum. 

Akut hjälp och långsiktig uppbyggnad

Generositeten hos svenska folket var enastående. Över en halv miljard kronor samlades in och användes till akuta hjälpinsatser som vård, tak över huvudet, vatten och mat. Även döda kroppar omhändertogs och identifierades. När omkomna sändes hem från Phuket i Thailand var Svenska Röda Korset på plats för våra nära anhöriga och sörjande vid hemsändningsceremonierna. 

Insamlade medel användes också långsiktigt:

  • Tidiga varningssystem etablerades
  • Katastrofberedskap byggdes upp lokalt
  • Svårt drabbade platser, som Banda Aceh i Indonesien och delar av Sri Lanka, återuppbyggdes. 

FNs särskilda sändebud, president Bill Clinton, lanserade begreppet Build Back Better för att visa på lärdomar från kustnära samhällen. 

Grunden till vårt krisstöd

Den svenska regeringen flög över 1 500 drabbade personer till Thailand för att på plats bearbeta tragedin. Med på resan var psykologer och krisstödjare från bland annat Röda Korset, Svenska Kyrkan, Rädda Baren och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

I tsunamikatastrofens spår lades grunden för vårt krisstödjande arbete. Vi hade 50 olika grupper spridda över landet. Krisexperten Sara Hedrenius ledde en grupp med föräldrar som förlorat sina barn.

− Vi lärde oss mycket i detta krisarbete. Det var viktigt att arbeta utifrån olika kategorier. Syftet är ju att kunna spegla och lära av varandra, och finna trygghet i en grupp utan att ta skada. Största frågan var naturligtvis hur man går vidare. Kan man någonsin vara glad igen? säger Sara Hedrenius.

−Vi bjöd in andra som kunde berätta om sitt sorgearbete över tid. En glimt in i framtiden. Det är ett liv, men ett annat liv. 

Se inslag i SVT Aktuellt med Sara Hedrenius

Änglavingar ger stöd

En av dem som engagerade sig var Efva Attling. Hon designade kollektionen Angels där en del av intäkten går till Röda Korsets arbete.

− Inspirationen till kollektionen kommer från de änglavingar som barn har när de klär ut sig till änglar. Jag tänker så på alla de som inte hade krafter att hålla sig kvar när vågen kom, att det var så många som blev änglar. När människor bär Angels är det precis som att de har något gemensamt, som en hemlig klubb, säger Efva Attling.

Idag har kollektionen dragit in över 11,7 miljoner kronor till Röda Korsets hjälparbete.

Minnesstund

Den 26 december arrangerade vi en minnesstund tillsammans med anhöriga vid minnesvården på Djurgården i Stockholm.

 

Text: Maude Fröberg