"Totalförsvaret behöver bättre kunskap om krigets lagar"

Ganyliel, Sydsydan, 27 november 2018. Generalsekreterare Martin Ärnlöv i Röda Korsets boendedel, precis bredvid fältsjukhuset. Här sover och äter Röda Korsets personal som arbetar på sjukhuset.

I veckan publicerade generalsekreterare Martin Ärnlöv en debattartikel i Dagens Nyheter, tillsammans med Robert Egnell, som är rektor för Försvarshögskolan.

I artikeln konstateras att den internationella humanitära rätten (”krigets lagar”) är mycket viktig när Sverige nu satsar på totalförsvaret.

Röda Korset och alla våra frivilliga är en viktig del av Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Frivilliga utgör en viktig resurs i samhället i samband med hanteringen av allvarliga händelser. Inte minst visades kraften i det frivilliga engagemanget i samband med skogsbränderna under sommaren 2018, coronapandemin och nu senast när tusentals människor flytt kriget i Ukraina för att söka skydd i Sverige.

Svenska Röda Korset har länge drivit att utbildning inom krigets lagar behöver förbättras i Sverige. Vi ser bland annat att det finns brister i kunskapen om vilka förpliktelser Sverige och svenska aktörer har. Att bidra till att befolkningen i allmänhet, och militär personal i synnerhet, har tillräcklig kunskap om krigets lagar är en viktig del av Svenska Röda Korsets humanitära uppdrag.

I debattartikeln framhålls tre områden som bör vara prioriterade i den fortsatta utvecklingen av totalförsvaret:

  1. Öka kunskapen om krigets lagar hos myndigheter och andra aktörer inom hela totalförsvaret
  2. Skapa en sammanhållen struktur för skydd av civilbefolkningen
  3. Gör Sverige redo för internationellt stöd från humanitära organisationer

Läs debattartikeln

Läs mer om den humanitära rätten

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!