Tillbaka i verksamhet – glöm inte att ta hand om alla frivilliga!

Åtta händer som visar gemensam kraft. Tillsammans utgör Röda Korsets frivilliga stommen i verksamheten.

Hösten är här och nu startar verksamheter upp igen efter sommaruppehåll. Många är säkert redan i gång. Att vara frivillig och ge av sin tid för att ge stöd till andra är det fundament vår organisation vilar på. Därför är det viktigt att ge något till den som engagerar sig.

Här kommer tre konkreta tips kring att satsa på frivilligas välmående. Detta för att få till och behålla ett hållbart engagemang.

  • Skriv in trivselaktiviteter för verksamhetsgruppen. Detta så ni har tid för varandra och gör något trevligt. Ta en fika, läs en bok, diskutera en film. Att tillsammans lära nytt eller diskutera aktuella ämnen kan förstärka lusten och viljan i engagemanget.
  • Ha regelbundna avstämningar så att ni hinner ses och peppa varandra om uppdragen är utmanande.
  • För er som haft särskild verksamhet under sommaren – glöm inte bort att tacka och uppmärksamma allt det fina arbete som ni gjort. Avsluta tillsammans, dra lärdomar och vila en stund. Därefter är det kanske dags för nya uppdrag och utmaningar, kom då ihåg att planera för återhämtning och meningsfulla träffar också i frivilliggruppen.

Avslutningsvis, låt grundprinciperna och de fem nyckelorden om att främja lugn, trygghet, tillit, samhörighet och hopp vara det som ni bygger verksamheten på, både för deltagare och frivilliga.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!