Nu har vi startat öronmärkt insamling för de jordbävningsdrabbade

Bild från Syriska röda halvmånens Twitter-konto

På morgonen den 6 februari drabbades Turkiet och Syrien av en kraftig jordbävning som mätte 7.8 på richterskalan. Här hittar du underlaget för den öronmärkta insamlingen.

I Turkiet och nordvästra Syrien är förödelsen enorm efter jordbävningen. Byggnader har rasat samman, många har skadats och det rapporteras om över 1300 dödsfall. De närmaste dagarna är kritiska för att försöka rädda liv. Det gäller att gör allt för att dra fram de människor som sitter fast under rasmassorna, ge akut sjukvård till de som skadats och se till att alla de som tvingats överge sina hem har någonstans att sova i natt. Röda Korset och vår systerorganisation i Syrien som kallas Röda halvmånen (SARC) har sedan länge arbetat i området.

Vi arbetar febrilt för att rädda liv och hjälpa så många som möjligt

Givetvis är människor rädda och chockade. Det råder kaos och förvirring och stor oro för vad som hänt anhöriga. Vi befarar att dödssiffran kommer att stiga och vi behöver därför redan idag kraftsamla och få in medel till vårt gemensamma katastrofarbete.

Det här är den värsta jordbävningen på över 100 år i Syrien. Det är dessutom kallt och regnar i Syrien och kylan förvärrar läget för räddningsinsatsen. Vi på Svenska Röda Korset har en representant på plats i Damaskus som rapporterar till media och till oss. Volontärer på plats gör fantastiska insatser för att hjälpa sina medmänniskor.  

Insatser som redan har genomförts av Syriska Röda halvmånen: Ambulansservice (det har mobiliserats 23 ambulanser i de tre drabbade områdena, första hjälpen och sök- och räddningsinsatser). Syriska Röda halvmånen arbetar med att få fram maskiner och kranar för att flytta på skadade byggnader. Bostäder är också en prioritet eftersom människor (inklusive invånare i byggnader som inte fallit samman) får rådet att inte återvända till sina hus.  

I Föreningsbutiken under Insamling / Akutinsamling finns redigerbart material som kan användas i alla kriser och katstrofer så som bössbanderoller, bösskyltar, ”skänk en dagskasse-affischer för er som driver Second hand-butiker. Detta material laddas ned på datorn och redigeras direkt i den sparade filen.

Artikelnummer

  • ROK9114, 9115, 9116, 9117, 9118, 9119

Till Föreningsbutiken

OBS: Det står just nu Ukraina på materialet men rubriken ändrar ni enkelt efter att ni laddat ned dem produkterna på era datorer. Skriv också in rätt Swishnummer.

 

Centralt swishnummer 

  • 123 000 46 55

Swisha eller gör en insättning redan idag. Ange redovisningskod: 2023508. Jordbävning - Turkiet Syrien

Syriska Röda halvmånen (SARC) har begärt hjälp ur den internationella Katastroffonden och kommer få medel inom 24 timmar. Vi behöver hjälpas åt att stötta dem.

Sätt in pengarna på Bankgiro

  • 900-8004

Ur media

Aftonbladet TV

TV4.se

Kunskapsbanken

Ändamål kris och katastrof

Till rodakorset.se

Mer om jordbävningarna

Så skyddar du dig vid en jordbävning

Förlorat kontakt med anhöriga

Om man förlorat kontakten med sina anhöriga

Här kan du läsa mer om att söka efter saknade familjemedlemmar

Råd och hjälp med efterforskning

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!