På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Sydkorea skänker munskydd till Röda Korset

Donation från Sydkorea.

Sydkoreas ambassadör Jeong-Kyu Lee besökte förra veckan Svenska Röda Korset för att överlämna en gåva på 1 500 munskydd. Gåvan är ett hedersbevis på 70 år av vänskap mellan Sverige och Sydkorea.

För Röda Korset symboliseras detta vänskapsband av vårt fältsjukhus i Pusan 1950-53 och vars nära 190 delegater med kort varsel ställde sig i humanitetens tjänst.

− Det koreanska folket minns med värme det som Sverige gjorde för att hjälpa vårt krigshärjade land. Därför har ambassaden också levererat en personlig gåva med munskydd till veteranerna som deltog i Röda Korsets fältsjukhus, sade ambassadör Jeong-Kyu Lee när han överlämnade gåvan.

Ordförande Margareta Wahlström sätter stort värde på denna djupa relation med Sydkorea.

− Det är enastående att vår insats inte glöms bort. I och med detta fältsjukhus har Sverige en särställning i Sydkorea. Aldrig någonsin har vi varit så snabba med att skicka ut så många delegater för att hjälpa sårade och sjuka, sade Margareta Wahlström.

Hon fortsatte:

– När alla svenskar kom hem igen blev de också ambassadörer för en medmänsklighet som sträckte sig bortom Sveriges gränser. Det var och förblir värdefullt.

I höst hoppas hon kunna arrangera ett större seminarium om denna historiska hjälpinsats som fortsätter att göra avtryck i relationerna mellan Sverige och Sydkorea.

På kartongen med munskydd står: ”Den fred och frihet och det välstånd som vi, Republikens Korea, har idag byggdes på Sveriges osjälviska uppoffring och stöd. Republiken kommer alltid att minnas den skuld i vilken vi står till Er. Vi har 70 års vänskap. Vi ser fram emot den framtid vi nu tillsammans går till mötes.”

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!