Sydkorea skänker munskydd till Röda Korset

Donation från Sydkorea.

Sydkoreas ambassadör Jeong-Kyu Lee besökte förra veckan Svenska Röda Korset för att överlämna en gåva på 1 500 munskydd. Gåvan är ett hedersbevis på 70 år av vänskap mellan Sverige och Sydkorea.

För Röda Korset symboliseras detta vänskapsband av vårt fältsjukhus i Pusan 1950-53 och vars nära 190 delegater med kort varsel ställde sig i humanitetens tjänst.

− Det koreanska folket minns med värme det som Sverige gjorde för att hjälpa vårt krigshärjade land. Därför har ambassaden också levererat en personlig gåva med munskydd till veteranerna som deltog i Röda Korsets fältsjukhus, sade ambassadör Jeong-Kyu Lee när han överlämnade gåvan.

Ordförande Margareta Wahlström sätter stort värde på denna djupa relation med Sydkorea.

− Det är enastående att vår insats inte glöms bort. I och med detta fältsjukhus har Sverige en särställning i Sydkorea. Aldrig någonsin har vi varit så snabba med att skicka ut så många delegater för att hjälpa sårade och sjuka, sade Margareta Wahlström.

Hon fortsatte:

– När alla svenskar kom hem igen blev de också ambassadörer för en medmänsklighet som sträckte sig bortom Sveriges gränser. Det var och förblir värdefullt.

I höst hoppas hon kunna arrangera ett större seminarium om denna historiska hjälpinsats som fortsätter att göra avtryck i relationerna mellan Sverige och Sydkorea.

På kartongen med munskydd står: ”Den fred och frihet och det välstånd som vi, Republikens Korea, har idag byggdes på Sveriges osjälviska uppoffring och stöd. Republiken kommer alltid att minnas den skuld i vilken vi står till Er. Vi har 70 års vänskap. Vi ser fram emot den framtid vi nu tillsammans går till mötes.”

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!