Sveriges nya migrationslagstiftning – hur försöker vi påverka den?

Tre snabba frågor till Alexandra Segenstedt, tematisk rådgivare och migrationsexpert.

Just nu sitter en migrationspolitisk kommitté i riksdagen och förhandlar om Sveriges framtida migrationslagstiftning. Röda Korset har försökt påverka den här processen i en humanitär riktning från det att migrationskommittén presenterades. Vi vet att det nu ligger ett antal förslag på bordet och att de, om de blir verklighet – vilket verkligen inte är säkert, skulle försämra och försvåra för många människor som befinner sig i Sverige eller är på flykt.

Hur jobbar Röda Korset för att påverka politiken?

Vi jobbar jättehårt med att försöka påverka politiken i en humanitär riktning och arbetar på flera olika sätt. I första hand har vi en dialog med beslutsfattare och myndigheter – vi har till exempel träffat alla ledamöter i den migrationspolitiska kommittén och i sekretariatet flera gånger. Om vi ser att det behövs kan vi sedan också gå ut offentligt och försöka påverka opinionen i en humanitär riktning. Ett tredje sätt att påverka lagstiftningen är genom det vi kallar strategisk processförening. Då handlar det om att ge juridisk hjälp enskilda fall för att påverka praxis i migrationsärenden. Vi samverkar också med andra civilsamhällesorganisationer som jobbar med liknande frågor.

Kan du ge några exempel?

Ja, exempelvis samlar vi ihop de erfarenheter och den evidens som vi har i kretsar och verksamheter och presenterar den för politiker. Då kan vi säga ”det här blev de humanitära konsekvenserna av det här beslutet”- exempelvis att föräldrar och barn inte kunnat träffas på flera år under den tillfälliga lagen. Det ger oss trovärdighet att sedan säga att vi tycker att lagstiftningen bör utformas på ett annat sätt. Röda Korset har släppt ett antal rapporter inom migrationsområdet de senaste åren. Vi har också rättslig kompetens genom våra juridiska experter som vi delar med beslutsfattare.

 

Två exempel på när vi gått ut offentligt den senaste tiden är att vi i slutet på maj hade ett öppet seminarium om familjeåterförening med kommittéledamöterna för Moderaterna och Centerpartiet. Martin Ärnlöv hade sedan en debattartikel i Aftonbladet veckan efter för att ytterligare ligga på. Det som särskiljer oss från många andra organisationer är dock att vi inte bara opinionsbildar – vi har också en kompetens som kan bidra till ett humanitärt faktaunderlag. Röda Korsets strategi är alltid att ha en dialog först innan vi bildar opinion eftersom vi ser att det bygger förtroende och ger större genomslag.

Har du några tips till andra rödakorsare som vill påverka?

Just i detta nu behöver vi hjälp att sprida vårt budskap. Lyft ämnet med dem du möter i verksamheterna, hjälp oss att nyansera samtalet. Om du inte känner att du kan frågorna tillräckligt väl finns underlag i kunskapsbanken. Skriv ett inlägg i sociala medier eller skicka en insändare till lokaltidningen!

Läs mer i Kunskapsbanken

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!