Svenska Röda Korset medarrangörer till expertmöte om humanitärrätt och genus

Expertmöte i Genève

Den 13-14 oktober arrangerade Svenska Röda Korset tillsammans med ICRC och Nordic Centre for Gender in Military Operations ett expertmöte i Genève på temat ”Understanding and Avoiding Gendered Harm from Military Operations during Armed Conflicts”.

- Ett syfte med mötet var från vår sida att lära oss mer om hur ett genusperspektiv på den humanitära rätten kan förstås och få betydelse i militära operationer, säger Kristina Lindvall, senior folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset, som närvarade vid mötet tillsammans med sin kollega, Angelica Widström.

- Dagarna i Genève var också en unik möjlighet att träffa och knyta kontakter med experter inom området från olika delar av världen. Vi hade bland annat intressanta diskussioner kring good practice och utmaningar man kan möta som genusrådgivare inom militären och fick bra exempel på hur man kan utbilda och träna inom dessa frågor.

Mötet, som inleddes av Generalsekreterare Martin Ärnlöv, är ett steg i vårt arbete för att skapa förståelse för vikten av att ta ett genusperspektiv i beaktande vid tolkning och tillämpning av den humanitära rätten. Det handlar i slutändan om att säkerställa en icke-diskriminerande tillämpning, och om att alla individer under en väpnad konflikt ska erbjudas det skydd och de rättigheter de har under den humanitära rätten.

Läs mer om humanitärrätt och genus

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!