Vi hjälper skolor att undervisa i första hjälpen

Röda Korsets Folkhögskola 2021

Svenska Röda Korset har tagit fram ett undervisningsmaterial i första hjälpen för skolan. Johanna Olofsson Ekberg, pedagogisk rådgivare första hjälpen, förklarar att materialet är anpassat för olika åldersgrupper och enkelt att använda för lärare.

Materialet är gratis för alla skolor och elever i Sverige och finns på Röda Korsets hemsida.

– Syftet med materialet är att göra det enkelt för skolor att undervisa i första hjälpen, berättar Johanna. Det är viktigt att barn och ungdomar tidigt lär sig första hjälpen för att skapa ett tryggare samhälle. Vi vill också förmedla att första hjälpen bidrar till ett mer medmänskligt samhälle. Genom skolmaterialet får eleverna dessutom en relation till vår organisation.

Flexibelt och lättanvänt material

– Genom att vi kombinerar digitala och fysiska moment hoppas vi nå många till en låg kostnad”, säger Johanna. Vi tror också på lärarnas förmåga att undervisa i första hjälpen om de får rätt information och bra verktyg.

Johanna framhåller att materialet ska skapa aktivitet och att det är anpassat till olika åldrar. Det innehåller både fakta och praktiska övningar.

– Reaktionen från lärare har varit positiv och de uppskattar det flexibla och lättanvända materialet. Att Röda Korsets är avsändare ger trovärdighet, berättar Johanna.

Sprid informationen till fler

Materialet är gratis tack vare ekonomiskt stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Johanna uppmanar kretsar att kontakta skolor i sitt område för att sprida information om materialet. I februari genomfördes två webbinarier med lärare. Ytterligare digitala informationstillfällen kommer genomföras i början av nästa läsår.   

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!