Svenska från dag 1 - Care of folkbildningen

"Efter kriget och alla ruiner är det skönt att komma till ett klassrum med whiteboard, stolar och bord.” Se en film om svenskundervisningen för flyktingar från Ukraina på Röda Korsets folkhögskola.

Alina Skyba är både deltagare och jobbar som deltagarstödjare på Röda Korsets folkhögskolas kurs i svenska för nyanlända från Ukraina. Tillsammans med Annakarin Eklund berättar hon i filmen om vad det betyder att Röda Korsets folkhögskola genomför kurser i svenska.

- Den största utmaningen är att förstå reglerna för ett nytt liv; att lämna sitt tidigare liv, lugna ned sig och att ha en plan framåt, säger Alina.

Annakarin Eklund fyller i att det är väldigt viktig att Röda Korsets folkhögskola har startat dessa kurser. Språket är nyckeln till allt och på skolan finns det möjligheten att skapa en trygg miljö där alla blir sedda och har en plats. 

Under hösten höll folkhögskolan i fyra grupper som gick halvtid, läste svenska och fick introduktion till det svenska samhället. Nu under våren försätter utbildningar med tre heltidsgrupper, en fortsättningsgrupp och två nybörjargrupper. Vi har under hela tiden haft ett gott samarbete med Stockholm Sydosts rödakorskrets och nu under våren har vi även fått möjlighet till finansiering genom Europeiska socialfonden (ESF).

Välkomna att se en film om kurserna gjord av filmmakaren Hugo Carlsund tillsammans med Marie-Louise Jarnebrink, folkhögskolans filmlärare. Hugo gick dokumentärfilmskursen på folkhögskolan förra läsåret.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!